• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puiden syyshoito

Tiina Painokallio
Päivitetty 14.03.2025
20239_83147.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.

Puiden istutuskausi jatkuu syyskuun puoleen väliin. Taimien rungot suojataan istutuksen jälkeen vahingoiden välttämiseksi. Taimena runkoon tullut vaurio vaikuttaa koko puun elämänkaareen. Kastelua suoritetaan tarpeen mukaan. Ilma on syksyllä kosteaa, joten vähempi kastelu riittää. Puut leikataanpääsääntöisesti keväällä, mutta koivu, leppä, vaahtera ja jalopähkinäleikataan syksyllä.

Puiden lannoitus

Lannoitustarvekatsotaan puun iän, puulajin ja koon mukaan. Esimerkiksi hevoskastanja hyötyy lannoittamisesta. Jos puuta on syytä lannoittaa, niin siihen käytetään PK-lannosta 50–60 g/m². Lannoitteen määrän voi laskea myös rungon halkaisijasta. Mittaa rungon halkaisija metrin korkeudelta. Jos halkaisija on alle 15 cm, niin lannoitetta laitetaan 100 g jokaista puun halkaisijan senttimetriä kohti – jos taas halkaisija on yli 15 cm, niin lannoitteen määrä on 200 g jokaista halkaisijan senttimetriä kohti.

VINKKI: Myös puhdas puutuhka käy lannoittamiseen!

<p data-block-key="go47h">Puutuhka sopii lannoitteeksi. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Puutuhka sopii lannoitteeksi. (Kuva: Adobe Stock)

Puiden kalkitus

Lehtipuutkaipaavat kalkitusta vuosittain. Kalkitus poistaa maan happamuuden ja toimii ravinteena. Parhaiten kalkituksen tarpeen tarpeellisuuden saa tietoon teettämällä Viljavuustutkimuksen. Kalkitus voidaan tehdä pinta- tai pistekalkituksena. Pintakalkitus annetaan matalajuurisille puille, kuten kuusi, jolloin kalkitus ulottuu parinkymmenen sentin syvyydelle. Pistekalkitus annetaan lietteenä syväjuurisille puille, kuten mänty. Kalkin määrä on 10 kg/a/vuosi ja joka kolmas vuosi 30 kg/a. Puhtaalla puutuhkalla on samoja ominaisuuksia kuin kalkilla.

Puiden leikkaus

Havupuutleikataan marraskuusta maaliskuuhun (2 m:n välisenä aikana), havupuiden ollessa lepotilassa. Kanadantuijaleikataan kesäkuussa tai elo-syyskuussa. Lämpötilan on oltava yli +5 °C leikkausta tehtäessä.

Jos puu on jostain syystä vaurioitunut (esim. myrskyvaurio), on korjausleikkaus tehtävä heti. Leikkaamalla puuta hoitaen yritetään auttaa puuta kasvattamaan voimakas ja kestävä uusi latvus. Leikkaus suoritetaan seuraavasti: poistetaan oksat niin, että tynkiä ei jää ja leikkaus suoritetaan tyven kuorirengasta pitkin. Haavan pitäisi olla mahdollisimman pieni. Pieni haava parantuu nopeasti. Kuivat oksat leikataan terveeseen puuhun asti. Haavapinnat olisi hyvä hoitaa haavanhoitoaineella ja varsinkin sitten, kun haavan halkaisija on yli 2,5 cm tai pinta-alaltaan yli 10 cm².

Talvenarat ja menestymisvyöhykkeensä äärirajoilla oleva puu suojataantalvea vastaan.

<p data-block-key="5ogqo">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Hedelmäpuun syyshoito

Nuoret hedelmäpuut suojataan pienisilmäisillä verkoilla tai rungonsuojilla.

Kirsikatsekä luumupuutleikataan syksyllä. Latvasta leikataan kilpalatva pois ja päälatvaa typistetään kolmanneksen verran. Oksat leikataan noin 1 cm alaspäin osoittavan silmun yläpuolelta. Latvuksesta muodostuu näin ilmava. Myös toisiaan hankaavat oksat sekä ne oksat, joissa on terävä oksakulma, poistetaan kokonaan.

VINKKI:
Teräväkulmaiset oksat voidaan kasvukauden aikana yrittää taivuttamalla saada vaakatasoon.

Omenapuistapoistetaan muumiotautiset omenat roskiin tai ne poltetaan. Muumiotautia voi yrittää torjua pitämällä latvus ilmavana sekä haravoimalla puun alusen puhtaaksi. Sairastuneet omenat poistetaan ja tuhotaan heti.

Hedelmäpuut viihtyvät hieman happamassa maassa. Ylläpitokalkitus on 3–5 vuoden välein joko kalkilla tai tuhkalla 5-10 kg/a. Syyslannoituksena puutarhan PK-lannosta lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan.

<p data-block-key="8i0h6">Muumiotautiset omenat poistetaan omenapuista ja hävitetään. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Muumiotautiset omenat poistetaan omenapuista ja hävitetään. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Kaipaatko lisää tietoa kasveista?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta. Monipuolisien hakukeinojen avulla löydät niin puutarhaasi kuin kotiisikin sopivat kasvit. Tutustu Kasvikortistoon.

Vinkkejä ja kokemusta kasviasioista löytyy myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta. Sieltä löytyy niin juttuseuraa kuin asiaakin – miltei aiheesta kuin aiheesta!

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton