• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vehreä, kukkiva ja satoisa puutarha ensi kesänäkin

Älä unohda syyslannoitusta

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
Lannoitus 20238_59486.jpg

Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia hyvinvoivasta puutarhasta seuraavanakin kesänä. (Kuva: Adobe Stock)

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen, lisää talvenkestävyyttä ja parantaa keväällä alkavan kasvukauden satoa ja kukintaa.

Lannoitus on varmin tehdä elo-syyskuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä – marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta heti sadonkorjuun jälkeen. Näin kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen. Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Typpilannoitteita ei käytetä syksyisin, sillä typpi huonontaa kasvien talvenkestävyyttä.

Tärpit onnistuneeseen lannoitukseen

  • Lannoitepakkaus kertoo ohjeet lannoitteen levitysmäärään.
  • Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.
  • Levitä lannoite tasaisesti, paakut polttavat kasvillisuuden.
  • Levittäminen onnistuu parhaiten käsin.
  • Haraa lannoite kevyesti pensaiden ja perennoiden pintamultaan kasvin juuriston lähelle.
  • Tee hedelmäpuiden juurelle pieniä, 20–30 sentin syvyisiä reikiä rautakangella ja laita lannoite niihin.

Lue lisää:

Pensaiden syyshoito on tärkeää – muista myös lannoitus

<p data-block-key="dybn6">(kuva: Adobe Stock)</p>
(kuva: Adobe Stock)

Muista myös kalkki

Kalkita voit milloin vain. Se parantaa maan happamuutta ja kasvit hyödyntävät ravinteita paremmin.

Nurmikko käyttää paljon ravinteita koko kasvukauden ajan. Älä kuitenkaan kalkitse nurmikkoa samaan aikaan typpipitoisen kevätlannoitteen kanssa.

Lue lisää kalkitsemisesta puutarhassa muun muassa täältä:

Tiedätkö, koska on hyvä aika kalkita puutarhassa?

Hyödynnä komposti, tee tilaa talven jätteille

Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Lannoitusteholtaan talous- ja puutarhajätteestä valmistunut kompostimulta on usein vähäravinteista, joten se ei yksinään riitä lannoitteeksi. Parhaiten komposti sopii monivuotisten istutusten ravinneaineeksi ja maanparannukseen. Levitä sitä katteeksi noin 3–5 cm kerros.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Omenapuun leikkaus kannattaa miettiä tarkoin
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
202211_80198.jpg
Miten eri yrttejä pitää leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Asiantuntija vastaa
Minulla on kasvimaalla kirveliä, salviaa, rakuunaa ja lipstikkaa. Ne kaikki kasvavat hurjaa vauhtia ja maku muuttuu tietysti huonommaksi, mitä isommaksi kasvavat. Kuuluuko niitä leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Olen toki käyttänytkin niitä paljon, mutten ehdi siihen tahtiin, mitä kasvavat. Entä talvehtivatko ne vai otanko ne syksyllä maasta irti? Nimenomaan eri yrttien leikkaaminen ja uusiutuminen kiinnostaa, mutta tietoa ei vaan löydy.
20085_11226.jpg
Marketanpuistossa on piha- ja puistorakentamisen ideoita
Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton