Viirivehka sopii vihersisustamiseen
(Kuva: Adobe Stock)
Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.
Viirivehkan tummanvihreät, pitkäruotiset lehdet kasvavat kauniina kimppuna. Kiiltävät lehdet ovat teräväkärkiset ja pitkulaiset. Viirivehka voi kukkia milloin tahansa, mutta yleensä kukinta ajoittuu kevääseen tai kesään. Nuorempien lehtien lehtihangoista kasvava kukinto muodostuu valkoiseksi värittyneestä suojuslehdestä ja kellanvalkeasta puikelokukasta. Kukinto sopii leikkokukaksi.
Viirivehka sopii samaan asetelmaan esimerkiksi jukan kanssa antamaan vehreyttä kaljun rungon ympärille.
Eri lajikkeet muistuttavat toisiaan hyvin paljon; eroa niiden välillä on lähinnä lehtien värissä, kasvien koossa ja kukintojen määrässä. Samat kasvuolosuhteet ja hoito-ohjeet pätevät kaikkiin lajikkeisiin.
Viirivehkan hoito
Viirivehka viihtyy runsaassa hajavalossa. Se menestyy myös varjoisammassakin paikassa, mutta kukkiakseen se tarvitsee enemmän valoa kuin viherkasvina. Paahteessa viirivehkan kasvu häiriintyy ja veto on haitaksi. Normaali huonelämpö on sille sopiva ympäri vuoden.
Kastele viirivehkaa kerralla runsaasti ja anna mullan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Huomioi juurten kasvu – vältä liian märkää multaa ja kylmää ikkunaa. Sumuttelu ja muu ilmankosteuden nostaminen kannattaa. Voit myös suihkuttaa koko kasvin kerran kuukaudessa, niin sen lehdet pysyvät raikkaan vihreinä. Kasvukaudella lannoitus viikoittain.
Kasvualustan suhteen viirivehka ei ole erityisen vaativa; tavallinen kukkamulta sopii mainiosti. Uudelleenistutus ja tarvittaessa samanaikainen jakaminen tehdään yleensä joka toinen vuosi kukinnan jälkeen alkukesällä. Laajajuurisena viirivehka istutetaan tilavaan ruukkuun melko löysään.
Trooppisen alueen kosteista metsistä kotoisin olevana vehkakasvina viirivehka soveltuu myös vesiviljelyyn.
Tiesitkö?
Viirivehkan kukinto voi aiheuttaa oireita allergisille. Tässä tapauksessa kukinto kannattaa poistaa ajoissa ennenkuin se alkaa erittämään siitepölyä. Valkoisen suojuslehden voi jättää ja se kestääkin jopa viikkoja kauniina!
Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta viirivehkoista.