• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viirivehka sopii vihersisustamiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.02.2024
20232_80935.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.

Viirivehkan tummanvihreät, pitkäruotiset lehdet kasvavat kauniina kimppuna. Kiiltävät lehdet ovat teräväkärkiset ja pitkulaiset. Viirivehka voi kukkia milloin tahansa, mutta yleensä kukinta ajoittuu kevääseen tai kesään. Nuorempien lehtien lehtihangoista kasvava kukinto muodostuu valkoiseksi värittyneestä suojuslehdestä ja kellanvalkeasta puikelokukasta. Kukinto sopii leikkokukaksi.

Viirivehka sopii samaan asetelmaan esimerkiksi jukan kanssa antamaan vehreyttä kaljun rungon ympärille.

Eri lajikkeet muistuttavat toisiaan hyvin paljon; eroa niiden välillä on lähinnä lehtien värissä, kasvien koossa ja kukintojen määrässä. Samat kasvuolosuhteet ja hoito-ohjeet pätevät kaikkiin lajikkeisiin.

<p data-block-key="xfbix">Viirivehkastakin on olemassa kirjavalehtinen lajike. Se vaatii vihreälehtistä enemmän valoa viihtyäkseen. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Viirivehkastakin on olemassa kirjavalehtinen lajike. Se vaatii vihreälehtistä enemmän valoa viihtyäkseen. (Kuva: Puutarha.net)

Viirivehkan hoito

Viirivehka viihtyy runsaassa hajavalossa. Se menestyy myös varjoisammassakin paikassa, mutta kukkiakseen se tarvitsee enemmän valoa kuin viherkasvina. Paahteessa viirivehkan kasvu häiriintyy ja veto on haitaksi. Normaali huonelämpö on sille sopiva ympäri vuoden.

Kastele viirivehkaa kerralla runsaasti ja anna mullan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Huomioi juurten kasvu – vältä liian märkää multaa ja kylmää ikkunaa. Sumuttelu ja muu ilmankosteuden nostaminen kannattaa. Voit myös suihkuttaa koko kasvin kerran kuukaudessa, niin sen lehdet pysyvät raikkaan vihreinä. Kasvukaudella lannoitus viikoittain.

Kasvualustan suhteen viirivehka ei ole erityisen vaativa; tavallinen kukkamulta sopii mainiosti. Uudelleenistutus ja tarvittaessa samanaikainen jakaminen tehdään yleensä joka toinen vuosi kukinnan jälkeen alkukesällä. Laajajuurisena viirivehka istutetaan tilavaan ruukkuun melko löysään.

Trooppisen alueen kosteista metsistä kotoisin olevana vehkakasvina viirivehka soveltuu myös vesiviljelyyn.

<p data-block-key="a3qp7">Viirivehkaa ei tarvitse leikata; vain vanhat, kellastuneet lehdet poistetaan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Viirivehkaa ei tarvitse leikata; vain vanhat, kellastuneet lehdet poistetaan. (Kuva: Adobe Stock)

Tiesitkö?

Viirivehkan kukinto voi aiheuttaa oireita allergisille. Tässä tapauksessa kukinto kannattaa poistaa ajoissa ennenkuin se alkaa erittämään siitepölyä. Valkoisen suojuslehden voi jättää ja se kestääkin jopa viikkoja kauniina!

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta viirivehkoista.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton