• Etusivu
  • Hoitotyöt

Milloin kompostimulta on sopivaa käytettäväksi maanparannukseen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_44566.jpg

(Kuva: Biolan)

Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan valmiiksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Tähän kuluu 1–3 vuotta kompostoinnin aloittamisesta.

Kypsäkään komposti ei sovellu aivan sellaisenaan kasvualustaksi, vaan se tulee aina sekoittaa vanhaan tai uuteen kasvualustaan. Voit parantaa kompostimullan ominaisuuksia sekoittamalla sitä esimerkiksi seuraavasti: 3 osaa lannoitettua kasvuturvetta ja 1 osa kypsää kompostia.

Lue lisää:Näin testaat, milloin kompostimulta on riittävän kypsää.

Puolivalmistakin kompostia voi kuitenkin muokata maahan syksyllä tai käyttää kesällä katteena puiden, pensaiden ja perennojen juurella. Puolivalmis komposti eli katekomposti on karkeahkoa, pieneliötoimintaa elävöittävää maanparannusainetta. Se sisältää vielä paljon hajotettavaa ainesta ja houkuttelee kasvimaallesi maan omia pieneliöitä, kuten kastematoja. Katekompostin käytössä on tärkeätä muistaa, että se vaatii edelleen happea loppuhajoamiseensa. Sitä ei saa haudata syvälle maahan esim. kukkapenkin pohjalle, vaan se jätetään maan pinnalle parin kolmen sentin kerrokseksi.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Puutarhassa lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana. Puutarha- ja talousjätekompostin ravinnepitoisuus on yleensä niin alhainen, ettei se yksinään riitä paljon ravinteita vaativien puutarhakasvien lannoitukseen.

Hoitolannoitukseenkäytetäänkin esimerkiksi luonnonlannoitteita. Luonnonlannoitteiden etuna on, että ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.

Syyskesällä, kun monivuotiset kasvit valmistautuvat talveen, ei anneta enää typpipitoisia lannoitteita. Monivuotisten kasvien talvehtiminen ja seuraavan vuoden kukoistus varmistetaan elo-syyskuussa annettavalla ajankohtaan sopivalla lannoitteella.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus)
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja. Marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että se irtoaa helposti kannastaan.
Valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia eteeristen öljypullojen keskellä
Potpourriin omavalintaiset herkulliset tuoksut
Naapuri tupakoi parvekkeella, Einon jääkiekkovarusteet jäivät pesemättä, popkornit paloivat mikroaaltouuniin, kissan jo siivotut pisut haisevat edelleen, biojätepussi homehtuu eteisessä sekä kämpän edellinen omistaja on tupakoinut sisällä ja haju on tarttunut seiniin. Lista asunnon pahaa hajua aiheuttavista asioista on pitkä. Välillä myös pelkkään arjen stressiin kaipaisi rentouttavaa tuoksua.Jos kaapeista ei satu löytymään tuoksuvia ja rentouttavia suitsukkeita, hyvä keino on suunnitella keittiön kätköistä löytyvistä aineksista oma potpourri eli tuoksuva koriste.
20078_5987.jpg
Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieniTätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
20173_48650.jpg
Parveke vihreäksi - aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.
20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.
201911_61382.jpg
Joulujuuresten viikko
Juurekset ovat kivunneet ruoan ammattilaisten ja ruokaharrastajien suosikeiksi. Juuressosekeitot, paahdetut juurekset ja juurespyreet ovat saaneet ystäviä. Juureksia on alettu nauttia juhlahetkinä hienoina terriineinä ja timbaaleina, piiraina ja gratiineina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton