• Etusivu
  • Hoitotyöt

Milloin kompostimulta on sopivaa käytettäväksi maanparannukseen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_44566.jpg

(Kuva: Biolan)

Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan valmiiksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Tähän kuluu 1–3 vuotta kompostoinnin aloittamisesta.

Kypsäkään komposti ei sovellu aivan sellaisenaan kasvualustaksi, vaan se tulee aina sekoittaa vanhaan tai uuteen kasvualustaan. Voit parantaa kompostimullan ominaisuuksia sekoittamalla sitä esimerkiksi seuraavasti: 3 osaa lannoitettua kasvuturvetta ja 1 osa kypsää kompostia.

Lue lisää:Näin testaat, milloin kompostimulta on riittävän kypsää.

Puolivalmistakin kompostia voi kuitenkin muokata maahan syksyllä tai käyttää kesällä katteena puiden, pensaiden ja perennojen juurella. Puolivalmis komposti eli katekomposti on karkeahkoa, pieneliötoimintaa elävöittävää maanparannusainetta. Se sisältää vielä paljon hajotettavaa ainesta ja houkuttelee kasvimaallesi maan omia pieneliöitä, kuten kastematoja. Katekompostin käytössä on tärkeätä muistaa, että se vaatii edelleen happea loppuhajoamiseensa. Sitä ei saa haudata syvälle maahan esim. kukkapenkin pohjalle, vaan se jätetään maan pinnalle parin kolmen sentin kerrokseksi.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Puutarhassa lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana. Puutarha- ja talousjätekompostin ravinnepitoisuus on yleensä niin alhainen, ettei se yksinään riitä paljon ravinteita vaativien puutarhakasvien lannoitukseen.

Hoitolannoitukseenkäytetäänkin esimerkiksi luonnonlannoitteita. Luonnonlannoitteiden etuna on, että ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.

Syyskesällä, kun monivuotiset kasvit valmistautuvat talveen, ei anneta enää typpipitoisia lannoitteita. Monivuotisten kasvien talvehtiminen ja seuraavan vuoden kukoistus varmistetaan elo-syyskuussa annettavalla ajankohtaan sopivalla lannoitteella.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_68741.jpg
Yrttimaan voi perustaa ikkunalaudalle
Yrttitarhan perustaminen on helppoa, jos ostat kaupan vihannesosastolta tai taimimyymälästä valmiita yrttiruukkuja, jotka voi istuttaa kotipuutarhaan tai isompaan astiaan.
202211_80111.jpg
Viikon kysymys: Mikä tuhoaa kärhön kukat?
Mikä tuhoaa kärhön kukat sisältäpäin? Kukat aukeavat muotopuolina ja terälehdet käpristyneinä, muun muassa 'Madame Julia Correvon'. Mikä avuksi?
201911_61370.jpg
Juurevasti joulukauteen
Juuresten kulutusluvut ovat hienoisessa kasvussa kaiken aikaa, mutta joulukausi muodostaa selkeän piikin, jopa neljänneksen koko vuoden kulutuksesta. Tasaisesti koko vuodelle jaettuna juuresten kulutusluku on kuitenkin vain neljänneskilon verran viikossa henkeä kohden. Koko laajan juuressuvun käytön lisäämisessä on reilusti varaa siinäkin mielessä, että kasvisten kokonaiskulutuksesta juurekset edustavat noin viidennestä.
202010_67046.jpg
Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.
202112_74133.jpg
Pian pamahtaa!
Ilotulitteita; raketteja, patoja, suihkuja ja vaikka mitä muita, ammutaan vuoden vaihtuessa miljoonia kappaleita meillä Suomessakin. Loistavat raketit takaavat vuoden vaihtumisen juhlavissa tunnelmissa – vaikka niitä ei itse lähettäisikään.
20205_65037.jpg
Parvekkeella voi kasvattaa erilaisia hedelmiä ja marjoja
OmenapuuPilariomenapuu sopii kapeakasvuisena pienellekin parvekkeelle ruukussa kasvatettavaksi. Se ei tee oksia, joten omenat kasvavat aivan rungon lähellä. Lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Pilariomenapuu ei tarvitse leikkausta ollenkaan. Pölyttäjäksi sopii lähiympäristöstä löytyvä, tavallinen omenapuu. Satoa saadaan jo nuoresta puusta.Kääpiöivä omenapuu voidaan ostaa valmiina säleikköpuuna tai ohjata kasvamaan säleikköön. Uusia oksia taivutetaan säleikköön ja osin myös karsitaan vuosittain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton