• Etusivu
  • Hoitotyöt

Elokuun vinkit kotipuutarhureille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.07.2024
20237_79193.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Lomakausi lähestyy monilla loppuaan ja pian palaavat myös koululaiset ja opiskelijat luokkahuoneisiinsa. Elokuu on viimeinen kesäkuukautemme, mutta onneksi se on kuitenkin myös toiseksi lämpimin. Vielä on siis kesää jäljellä!

Elokuun puuhat puutarhassa:

Sadonkorjuun, syyslannoituksen, taimien ja kukkasipulien istuttamisen lisäksi puutarhassa riittää myös muuta puuhaa:

Nurmikko:

  • Uuden nurmikon teko onnistuu hyvin ja samoin vanhan nurmikon paikkaaminen.
  • Muista myös nurmikon syyslannoitus ja ilmastoi sitä tarvittaessa.
  • Pidä nurmikko matalana syksyn tullessa.

Puut, pensaat, köynnökset:

  • Kirsikat, koivut ja vaahterat saa nyt leikata.
  • Poista jalo- ja köynnösruusujen kuihtuneet kukat.
  • Tarkista köynnösten tuet.

Perennat ja muut kukat:

  • Jatka kesäkukkien lannoittamista kasvukauden loppuun saakka.
  • Daaliat ja gladiolukset kestävät myös maljakossa.
  • Siirrä ja jaa liljoja kukinnan jälkeen.
  • Istuta sipulikukkia; narsissit ensimmäisinä.
  • Kerää kukkien siemeniä.
  • Kuivata kuivakukkia.
  • Kerää kuihtuneet kukkavarret pois.

Metsämarjat kypsyvät

Elokuu on saanut nimensä elonkorjuun mukaan – eli nyt saamme korjata satoa ja varastoida vitamiineja talvivarastoon. Metsässä kypsyvät mustikat ja puolukat – myös sienet alkavat tupsahdella pintaan; kantarellit kuun alkupuolella ja tatit sekä rouskut kuun lopulla.

Lue lisää esimerkiksi superfoodista:

Metsien herkullisen terveelliset superfoodit

Poimi puutarhamarjat

Kotipuutarhassa heleäposkiset herukat, omenat, karviaiset sekä hedelmäpuiden sato houkuttelevat herkuttelemaan, säilömään ja leipomaan. Myös kasvimaalta saa tuoretta, puhdasta ja terveellistä syötävää ruokapöytään!

Lue lisää sesongin marjoista:
Poimi terveyttä sesongin herukoista

<p data-block-key="37k4b">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Puutarha valmistautuu syksyyn – Onhan piha valaistu?

Kypsät hedelmät, marjat, vihannekset sekä puutarhan loppukesän kukkijat hehkuvat värirunsaudessaan. Sadekuurojen kosteuttama lämmin ilma ja hämärtyvät illat korostavat puutarhan värikylläisyyttä. Vaikka puutarhassa on vielä vehreää ja värikästä, niin valmistautuminen syksyyn on käynnissä. Ilmassa on jo syksyn tuntua.

Elokuussa kasvit valmistautuvat jo tulevaan talveen, joten typetön syyslannoitus olisi nyt ajankohtaista kaikille puutarhan kasveille. Syyslannoitteiden sisältämä kalium vahvistaa kasveja kestämään talven kylmyyttä ja fosfori lisää puolestaan seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista. Syyslannoitteella varmistat siis tulevan kesän kukinnan ja sadon etenkin kasveilla, jotka muodostavat kukka-aiheensa jo tänä vuonna.

Iltojen hämärtyessä myös varjot pitenevät; oletko sinä huolehtinut kulkureittien valaisusta ja kauniiden yksityiskohtien korostamisesta? Pihavalaistuksen avulla kuljet puutarhassasi turvallisemmin ja mukavammin sekä korostat kauniita istutuksia, kasveja ja puita.

Lue lisää:
Puutarhan syystoimia

Elokuussa kosteus lisääntyy, mutta maa on lämmin ja valoisaa vielä riittää; on siis mitä mainioin ajankohta istuttaa uusia kasveja puutarhaan. Taimet ehtivät lämpimän ja kostean syksyn aikana jo juurtua kasvualustaansa ja pääsevät sitten keväällä vauhdilla kasvun alkuun. Puutarhamyymälöissä on elokuussa monipuoliset valikoimat ja varmasti löytyy myös mielenkiintoisia uutuuksia.

Taimien ohella myös kukkasipuleissaon nyt valtavasti valinnanvaraa; varmista kevään kukkaloisto istuttamalla elokuun lopusta lähtien kukkasipuleita perennapenkkien tyhjiin aukkoihin tai vaikkapa pikkusipuleita puiden juurille.

Ohje

Ohje

Nyt on hyvä aika istuttaa uusia taimia!

Elokuussa kosteus lisääntyy, mutta maa on lämmin ja valoisaa vielä riittää; on siis mitä mainioin ajankohta istuttaa uusia kasveja puutarhaan. Taimet ehtivät lämpimän ja kostean syksyn aikana jo juurtua kasvualustaansa ja pääsevät sitten keväällä vauhdilla kasvun alkuun. Puutarhamyymälöissä on elokuussa monipuoliset valikoimat ja varmasti löytyy myös mielenkiintoisia uutuuksia.

Taimien ohella myös kukkasipuleissaon nyt valtavasti valinnanvaraa; varmista kevään kukkaloisto istuttamalla elokuun lopusta lähtien kukkasipuleita perennapenkkien tyhjiin aukkoihin tai vaikkapa pikkusipuleita puiden juurille.

Hyötypuutarha:

  • Kerää omenoita, luumuja sekä muiden hedelmäpuiden satoa, mutta älä varastoi kolhiintuneita yksilöitä.
  • Suojaa kirsikkapuut ja marjapensaat linnuilta.
  • Poimi herukat, vadelmat ja muut puutarhamarjat.
  • Puhdista mansikkamaa heti sadonkorjuun jälkeen – istuta rönsyistä uusia taimia.

Muut työt:

  • Puhdista vesialtaat.
  • Torju tuholaiset.
  • Perusta kivikkopuutarha.
  • Hanki lisää ulkovalaisimia puutarhaan.
  • Muista syyslannoitus.
  • Siivoa ja siisti, nypi, rapsuta ja huolla – puutarhassa riittää puuhaa!

Nauti puutarhasta – järjestä vaikka rapujuhlat tai kahvikestit puutarhassa.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniat ovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton