• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kangasrousku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2014
20149_40859.jpg

Kangasrousku

Helppo löytää ja tunnistaa

Kangasrousku on lähinnä mäntymetsässä tavattava asukki ja sitä kasvaa lähes joka puolella. Joskus sitä näkee sekametsissä tai suolla, mutta edellytykset kasvulle antaa mänty.

Kangasrouskut kasvavat ryppäinä tai harvakseltaan, samoilla asuinsijoilla vuodesta vuoteen. Jos kesä on ollut kostea, kannattaa rouskua etsiä mäntykankailta taikka kallioilta, joilla on sammalpeite.

Elo- ja syyskuu ovat parhaita keräysaikoja.

Piparkakkurousku, kangassieni sekä kangasrousku ovat kaikki saman sienen eri nimiä.

Kangasrouskun lakki on väriltään ruskean eri sävyissä. Lakin keskellä on nuorilla sienillä huippu, muuten lakki on alaspäin kupera. Vanhemmalla sienellä lakin reuna nousee ylöspäin ja pyöreys lakista katoaa. Myös selkeä lakin huippu laskeutuu alaspäin. Kangasrouskun lakista tulee myöhemmin laakea, matalan lautasen muotoinen.

Kuivana lakin pinta on tahmean tuntuinen, sateella liukas. Kun lakki halkaistaan, se on valkoinen - ja neste on valkoista. Sienen lakin alareunassa on selvät, erottuvat heltat. Heltat ovat vaaleat; häivähdys ruskeaa niissä voi olla.

Kangasrousku seisoo tukevan jalan päällä. Jalka tulee ontoksi sienen kasvaessa ja se on joko tasaisen paksu tai keskeltä paksuuntunut. Jalka on väriltään vaalea.

Kangasrouskussa on harvoin toukkia, jolloin sitä ei paljon tarvitse putsailla.

Ps. Kangasrouskun pinnalla voi olla vaalea, jauhomainen kerros - ja kun sitä koskee, pintaan jää jälki.

Kangasrousku on siisti ja maukas sieni
Kangasrousku on siisti ja maukas sieni

Kangasrouskun valmistaminen

Kangasrouskusta käytetään ryöppäyksen jälkeen kaikki osat. Rousku on ryöpättävä, kuten kaikki muutkin rouskut. Sientä ei paljon putsailla tarvitse; lakki ja jalka puhdistetaan vain irtoliasta.

Suolauskin onnistuu, mutta sienet on ryöpättävä ennen suolausta. Kun sienet otetaan käyttöön, ne on liotettava kunnolla. Liotusvesikin on vaihdettava pariin kertaan. Keittämällä suolaa ei kannata pois yrittää, sillä keittäminen huonontaa sienen makua ja poistaa ravintoaineita.
Rouskut voi pakastaa ja liian veden saa sienistä pois kuumalla pannulla pyöräyttäen. Ruskistaakin voi, mutta säilyvyys heikkenee silloin.

Kangasrouskuista saa myös pihvejä seuraavalla tavalla:

Grillisienipihvit

- Ryöpättyjä pieneksi hakattuja kangasrouskuja
- Muutama raastettu peruna ja porkkana
- Ruohosipulia tai sipulin varsia
-Sipuli- tai yrttisuolaa
- Soijakastiketta
- Perunajauhoja ripaus
- Soijajauhoja

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja muotoillaan niistä pihvejä, pyöritellään ruisjauhoissa ja paistetaan ruskeaksi laakealla grillipinnalla (ei ritilällä tai paistinpannulla).

Kangasrousku
Kangasrousku
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20084_10025.jpg
Piha-alueen sadevesiviemäröinti
Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.
202211_80267.jpg
Kukkasipulien kylmäkäsittely ja istutus vasta keväällä? Asiantuntija vastaa
Olemme muuttamassa omakotitaloon maaliskuun alussa ja sormet syyhyävät päästä keväällä puutarhan hoitoon. Syksyllä en pääse sinne kuitenkaan kukkasipuleita istuttamaan, joten haluaisinkin tietoa, pystyykö sipuleita huijaamaan? Eli laittaisin kukkasipulit multaan astioihin ja astiat kylmäkellariin. Istuttaisin sipulit maahan sitten alkukeväästä. Onnistuuko näin tai kannattaako ainakin kokeilla?
14_P_77005.jpg
Pihakasveista kysyttyä
Miten siirtää havupuita? Millainen pensasaita sopii näkösuojaksi? Miten leikata pihasyreeni ja istuttaa tuija? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa* selvitettiin, miten rakennettu piha vaikuttaa kiinteistönvälittäjien hinta-arvioihin pientalokiinteistöissä ja kerrostalohuoneistoissa. Samalla tutkittiin, mitkä pihan elementit nostavat ja laskevat hintoja eniten. Tutkimukseen osallistui 68 kiinteistönvälittäjää pääkaupunkiseudulta sekä Oulun, Tampereen ja Turun seuduilta.
20148_40606.jpg
Poimi pöytään syötäviä kukkia
Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!
puutarhassa istuttamassa kädet mullassa
Havupuut ja -pensaat
Lehtipuiden ja -pensaiden lisäksi kannattaa pihaan istuttaa myös havukasveja; puita ja pensaita. Niitä osaa arvostaa viimeistään talvella, kun muut puut ja pensaat ovat lehdettömiä. Havukasveja voi istuttaa myös vapaasti kasvaviin aidanteisiin, yksilöpuiksi tai tilan salliessa ryhmäksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton