Suojaa pakkasilta ja tuholaisilta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.
Peite vai harso?
Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös mm. alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.
Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.
Köynnöksiä ei tarvitse välttämättä laskea alas, vaan koko kasvuston voi peittää pakkaspeitteellä. Etenkin tyvi suojataan huolella.
Kasvuharsolla voidaan torjua tuholaisia, estämällä niiden pääsy kasvien joukkoon. Harso auttaa torjuttaessa tuholaisia, jotka talvehtivat muualla ja lentävät kasvimaalle tekemään tuhojaan (kuten porkkanakemppi). Jos harso levitetään tuholaisten jo saavuttua tai ne ovat talvehtineet maassa (kuten esim. kaali-, porkkana- ja sipulikärpänen), järjestetään oikein suotuisat olosuhteet harson alla tuholaisten temmeltää; lämmintä ja ruokaa on riittävästi. Viimeksi mainittujen tuholaisten torjuntakeinona harso on käyttökelpoinen, jos siihen samalla yhdistetään viljelykierto eli kasvupaikan vaihto.
Ulkoruukut kannattaa nostaa betoni- tai kivialustalta styroksin päälle. Ruukun ympärille on hyvä kietoa muutama kieppi pakkaspeitettä.
Lumi on paras pakkassuoja kasveille, joten sitä kannattaa kasata kunnolla arkojen kasvien päälle. Myös havukerros suojaa purevimmalta pakkaselta.
Kuorensuojakreppi on tervapaperia, joka kierretään esimerkiksi nuorten omenapuiden rungon suojaksi myyriä ja jäniksiä vastaan.