• Etusivu
  • Hoitotyöt

Suojaa pakkasilta ja tuholaisilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg

Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.

Peite vai harso?

Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös mm. alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.

Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.

Köynnöksiä ei tarvitse välttämättä laskea alas, vaan koko kasvuston voi peittää pakkaspeitteellä. Etenkin tyvi suojataan huolella.

Kasvuharsolla voidaan torjua tuholaisia, estämällä niiden pääsy kasvien joukkoon. Harso auttaa torjuttaessa tuholaisia, jotka talvehtivat muualla ja lentävät kasvimaalle tekemään tuhojaan (kuten porkkanakemppi). Jos harso levitetään tuholaisten jo saavuttua tai ne ovat talvehtineet maassa (kuten esim. kaali-, porkkana- ja sipulikärpänen), järjestetään oikein suotuisat olosuhteet harson alla tuholaisten temmeltää; lämmintä ja ruokaa on riittävästi. Viimeksi mainittujen tuholaisten torjuntakeinona harso on käyttökelpoinen, jos siihen samalla yhdistetään viljelykierto eli kasvupaikan vaihto.

Ulkoruukut kannattaa nostaa betoni- tai kivialustalta styroksin päälle. Ruukun ympärille on hyvä kietoa muutama kieppi pakkaspeitettä.

Lumi on paras pakkassuoja kasveille, joten sitä kannattaa kasata kunnolla arkojen kasvien päälle. Myös havukerros suojaa purevimmalta pakkaselta.

Kuorensuojakreppi on tervapaperia, joka kierretään esimerkiksi nuorten omenapuiden rungon suojaksi myyriä ja jäniksiä vastaan.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80080.jpg
Mitä saniaisia nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Mitä saniaisia mahtavat nämä kuvissa olevat olla?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rikkakasvien torjunta
Liukkautta aiheuttavat kasvit:apilat, voikukka, poimulehti ja piharatamo.Pinnan kulutuskestävyyttä heikentävät kasvit:sammal ja tähtimö.Enimmäkseen mulloksella nurmikon pintaa pitävät:yksivuotiset kasvit.Nurmikon värin ja pintarakenteen tasaisuutta haittaavat kasvit:korkeat ruohot ja matalaanleikkausta kestävät värikkäästi kukkivat kasvit esim. pihatatar, siankärsämö ja piharatamo.VoikukkaVoikukka iskee, kuten sammalkin, huonosti lannoitettuun nurmikkoon. Voikukkaa torjutaan myrkyillä. Voikukkamyrkyn teho perustuu siihen, että voikukka kasvaa itsensä kuoliaaksi - kasvu nopeutuu niin, ettei juuristo pysy vauhdissa mukana, vaan kuluttaa kaiken vararavintonsa ja kuihtuu lopulta pois. Ellet halua käyttää torjunta-ainetta, voit kokeilla puutarhamyymälöistä saatavaa voikukkarautaa voikukan poistoon.Koska voikukka leviää siemenistä pitkienkin matkojen päähän, siitä on vaikea päästä kokonaan eroon. Jotkut pitävät voikukkaa kauniina kasvina ja puoliluonnonvaraisiin nurmikoihin sopivana.NoidankehäNoidankehät ilmaantuvat vanhoille nurmikoille kasvukaudella. Ensin ne ovat tummanvihreitä kehiä, joiden reunalla ruoho myöhemmin ruskettuu ja kuolee. Kehiin kasvaa pieniä vaaleanruskeita nurminahikkaita. Ne ovat syötäviä, sitkeähenkisiä ja vaikeasti torjuttavia sieniä.Lue lisää nurmikosta
202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.
20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.
20115_26026.jpg
Miten eroon sammaleesta?
Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.
20232_69034.jpg
Ruusut viihtyvät aurinkoisessa paikassa
Menestyäkseen ruusut tarvitsevat aurinkoisen kasvupaikan ja runsasmultaisen kasvualustan. Kasvualustan paksuuden tulisi olla 40–60 cm. Hyvin ravinteita pidättävä multamaa sopii ruusuille sellaisenaan, mutta usein kasvupaikan maahan lisätään maanparannusaineita. Maan multavuutta lisätään sekoittamalla siihen eloperäisiä maanparannusaineita. Koska ruusu viihtyy pH-alueella 6–6.5, maa kalkitaan kasvuston perustamisvaiheessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton