• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhan talvisuojaus ja tuholaisilta suojautuminen – parhaat vinkit

Tiina Painokallio
Päivitetty 21.05.2025
winter-protection-for-garden-winter-shelter-for-g-2025-02-20-03-55-53-utc

Kasvuharso toimii suojana sekä kylmyyttä että lentäviä tuholaisia vastaan. (Kuva: Envato)

Kasvien talvisuojaus ja tuholaistorjunta kannattaa hoitaa huolella, jos mielii nauttia rehevästä kukinnasta ja hyvästä sadosta. Oikeilla tuotteilla ja ajoituksella voit suojata puutarhasi tehokkaasti sekä kylmältä että kutsumattomilta vierailta.

Puutarhuri näkee vaivaa saadakseen runsaasti satoa ja kauniita kukkia. Valitettavasti kasveja vaanivat pakkaset, tuholaiset ja taudit voivat vesittää työn tulokset. Onneksi oikeilla suojatoimilla kasvit selviävät kevääseen hyväkuntoisina.

Harso vai peite – kumpi suojaa paremmin?

Kasvuharso on kevyt, hengittävä materiaali, joka päästää läpi sekä valoa, ilmaa että vettä. Se tasaa lämpötilavaihteluita ja ehkäisee hallavaurioita. Harsoa käytetään myös kevätsuojana esimerkiksi alppiruusuille ja havukasveille.

Kasvuharso toimii myös tuholaistorjunnassa, erityisesti silloin, kun hyönteiset saapuvat muualta puutarhaan, kuten porkkanakemppi. Sen sijaan, jos tuholaiset talvehtivat maassa – kuten kaali-, porkkana- ja sipulikärpäset – harso voi jopa pahentaa tilannetta, ellei sitä yhdistetä viljelykiertoon. Pelkkä harso voi tällöin tarjota niille suojaisan, lämpimän ja ravinteikkaan kasvuympäristön.

Pakkaspeite antaa suojaa kylmyyttä ja kuivuutta vastaan

Pakkaspeite on erinomainen valinta, kun halutaan suojata arkoja pensaita, havupuita, ruusuja, alppiruusuja, perennoja tai köynnöksiä kylmältä ja kuivattavalta tuulelta. Peite levitetään, kun maan pinta alkaa jäätyä. Köynnöksiä ei tarvitse välttämättä laskea alas – riittää, että ne peitetään kokonaan, kunhan erityisesti tyviosa on huolellisesti suojattu.

Ulkoruukut kannattaa nostaa pois betonilta tai kivipinnalta ja asettaa esimerkiksi styroksin päälle. Ruukun ympärille voi lisäksi kietoa muutaman kierroksen pakkaspeitettä lisälämmikkeeksi.

Lumi on luonnon oma, erinomainen pakkassuoja. Sitä voi hyödyntää kasaamalla sitä arkojen kasvien päälle. Myös havunoksat toimivat tehokkaana lisäsuojana kovia pakkasia vastaan.

<p data-block-key="db12z">Pakkaspeitteellä suojaat arat kasvit kylmältä ja kuivattavalta tuulelta. (Kuva: Envato)</p>
Pakkaspeitteellä suojaat arat kasvit kylmältä ja kuivattavalta tuulelta. (Kuva: Envato)

Suojaa myös eläimiltä

Nuorten omenapuiden rungot kannattaa suojata jäniksiltä ja myyriltä. Kuorensuojakreppi eli tervapaperi on tehokas ja perinteinen keino: se kierretään rungon ympärille ja suojaa pureskelijoilta.

Lue myös:

Näin varmistat arkojen kasvien menestymisen talven yli

Auringonpaiste lisääntyy − muista tärkeä taimien kevätsuojaus

Ohje

Ohje

Peite vai harso?

  • Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös mm. alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.
  • Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.
  • Köynnöksiä ei tarvitse välttämättä laskea alas, vaan koko kasvuston voi peittää pakkaspeitteellä. Etenkin tyvi suojataan huolella.
Hoitotyöt
pensaat
perennat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20241_83360.jpg
Oikea istutusetäisyys takaa rehevän ja terveenä kasvavan puutarhan
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20225_78227.jpg
Yksi- ja monivuotiset kukat puutarhassa – koristekasvit rytmittävät ja rikastuttavat puutarhaa
Puutarhassa kasvavat koristekasvit voidaan jakaa karkeasti neljään eri luokkaan: yksivuotiset kukat, monivuotiset kasvit eli perennat, puut ja pensaat. Hyvällä suunnittelulla voit istuttaa pihallesi harmonisen kokonaisuuden, jossa erityyppiset kasvit täydentävät toisiaan.
20224_77974.jpg
Suunnittele iso piha viisaasti – vältä pikkupiiperrys ja hahmota kokonaisuus
Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
202112_74018.jpg
Vieläkö kotimaista omenaa saa? – Herkkuja ja terveyttä talvikauteen
Tiesitkö, että kotimaista omenaa on saatavissa myös talvellakin? Entä mikä on suomalaisten suosikkiomena? Omena vaatii kypsyäkseen paljon lämpöä ja siksi pohjoinen sijainti voi rajoittaa omenanviljelyä jonkin verran. Omenat kasvavat kookkaiksi, kun elokuu on sopivan sateinen ja kosteutta on maassa riittävästi. Sadosta saadaan laadukas, jos ei ole kasvitauteja, kuten omenarupea tai pihlajanmarjakoita.
20222_76758.jpg
Huonekasvien jakaminen: milloin ja miten?
Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton