Vieläkö kotimaista omenaa saa?
Katso myös vinkit omenan käytölle
Tiesitkö, että kotimaista omenaa on saatavissa myös talvellakin? Entä mikä on suomalaisten suosikkiomena?
Omena vaatii kypsyäkseen paljon lämpöä ja siksi pohjoinen sijainti voi rajoittaa omenanviljelyä jonkin verran. Omenat kasvavat kookkaiksi, kun elokuu on sopivan sateinen ja kosteutta on maassa riittävästi. Sadosta saadaan laadukas, jos ei ole kasvitauteja, kuten omenarupea tai pihlajanmarjakoita.
Omena Suomessa – mikä on suomalaisten suosikkiomena?
Suomessa omenalajikkeet jaetaan kolmeen eri ryhmään niiden kypsymisajankohdan mukaan; kesä-, syys- ja talviomenoihin. Suomessa ammattimaisesti viljeltäviä lajikkeita ovat: Valkea kuulas, Punainen Melba, Raike, Punainen kaneli, Punainen Atlas, Lobo, Åkerö, Pirja, Maikki, Samo, Jaspi, Make ja Rubinola.
Eniten viljelty omenalajike Suomessa ja eniten suomalaisten makuun on talvilajike Lobo. Lobo on Kanadasta peräisin oleva lajike vuodelta 1930, joka kypsyy syys-lokakuussa. Lobon maku on miellyttävän happoinen ja aromikas. Omenan pinnalle muodostuu luonnostaan suojaava vahakerros. Loboa voidaankin sanoa jo klassikoksi, jonka suosio on pysynyt vakaana vuodesta toiseen.
- LUE MYÖS (ja katso reseptit): Lobo - Suomalaisten suosikkiomena
Lajikevalikoima luo vaihtelua omenoiden väriin, makuun ja kokoon – kukin voi löytää varmasti suosikkinsa eli ei muuta kuin testaamaan eri omenalajikkeita!
Omena on ilmastoystävällinen ja terveellinen – muista oikeanlainen säilöminen
Kotimaiset omenat ovat hyvä esimerkki lähellä tuotetusta ilmastoruoasta, sillä tuottaessaan hedelmiä, omenapuut sitovat ilmakehän hiilidioksidia muuttaen sen hapeksi ja sokereiksi.
Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai erilaisilla pintavahoilla. Kotimaisen omenan voi siis huoletta syödä kuorineen.
Muista myös säilöä omenaa kylmässä! Omenat säilytetään kylmässä, +1–2 asteessa. Omena tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Omenaa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä kuten esimerkiksi appelsiini, kurkku tai porkkana.
- Vuonna 2020 Suomessa viljeltiin omenaa 308 omenatilalla ja viljelyksessä oli yhteensä 672 hehtaaria.
- Noin 70 prosenttia omenantuotannosta sijaitsee Ahvenanmaalla.
- Vuonna 2020 satoa saatiin noin 7,2 miljoonaa kiloa.
Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry
Ohje
Tiesitkö tätä omenantuotannosta Suomessa?
- Vuonna 2020 Suomessa viljeltiin omenaa 308 omenatilalla ja viljelyksessä oli yhteensä 672 hehtaaria.
- Noin 70 prosenttia omenantuotannosta sijaitsee Ahvenanmaalla.
- Vuonna 2020 satoa saatiin noin 7,2 miljoonaa kiloa.
Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry
Omenasta on moneksi – ja kotimaistakin on saatavilla
Kotimainen omena sopii moneen eri käyttötarkoitukseen, kuten leivontaan, säilöntään, hilloiksi, mehuiksi tai vaikka välipalaksi. Omenasta on siis todella moneksi!
Omenasta voi myös valmistaa siideriä kotona ja tiesitkö, että omenan avulla voi painaa kuvioita kankaaseen? Ja ei unohdeta sitä tärkeää eli omenapannukakkua! Reseptin herkulliseen omenapannukakkuun saat täältä.
No, entä vieläkö kotimaisia omenoita saa jostain? Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:n tiedotteen mukaan arvion mukaan Loboa, Aromaa ja muita talvilajikkeita maaliskuuhun asti. Yleisesti kotimaiset omenat tulevat tavallisesti kauppoihin elokuun puolivälissä ja niitä löytää kaupoista ainakin maaliskuulle asti.