• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vieläkö kotimaista omenaa saa?

Katso myös vinkit omenan käytölle

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
202112_74018.jpg

Tiesitkö, että kotimaista omenaa on saatavissa myös talvellakin? Entä mikä on suomalaisten suosikkiomena?

Omena vaatii kypsyäkseen paljon lämpöä ja siksi pohjoinen sijainti voi rajoittaa omenanviljelyä jonkin verran. Omenat kasvavat kookkaiksi, kun elokuu on sopivan sateinen ja kosteutta on maassa riittävästi. Sadosta saadaan laadukas, jos ei ole kasvitauteja, kuten omenarupea tai pihlajanmarjakoita.

Omena Suomessa – mikä on suomalaisten suosikkiomena?

Suomessa omenalajikkeet jaetaan kolmeen eri ryhmään niiden kypsymisajankohdan mukaan; kesä-, syys- ja talviomenoihin. Suomessa ammattimaisesti viljeltäviä lajikkeita ovat: Valkea kuulas, Punainen Melba, Raike, Punainen kaneli, Punainen Atlas, Lobo, Åkerö, Pirja, Maikki, Samo, Jaspi, Make ja Rubinola.

Eniten viljelty omenalajike Suomessa ja eniten suomalaisten makuun on talvilajike Lobo. Lobo on Kanadasta peräisin oleva lajike vuodelta 1930, joka kypsyy syys-lokakuussa. Lobon maku on miellyttävän happoinen ja aromikas. Omenan pinnalle muodostuu luonnostaan suojaava vahakerros. Loboa voidaankin sanoa jo klassikoksi, jonka suosio on pysynyt vakaana vuodesta toiseen.

Lajikevalikoima luo vaihtelua omenoiden väriin, makuun ja kokoon – kukin voi löytää varmasti suosikkinsa eli ei muuta kuin testaamaan eri omenalajikkeita!

<p data-block-key="prh7t">Suomessa viljeltävät omenat vuoden aikana. Kuvassa keskellä Lobo. Kuva: Rakentaja.fi</p>
Suomessa viljeltävät omenat vuoden aikana. Kuvassa keskellä Lobo. Kuva: Rakentaja.fi

Omena on ilmastoystävällinen ja terveellinen – muista oikeanlainen säilöminen

Kotimaiset omenat ovat hyvä esimerkki lähellä tuotetusta ilmastoruoasta, sillä tuottaessaan hedelmiä, omenapuut sitovat ilmakehän hiilidioksidia muuttaen sen hapeksi ja sokereiksi.

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai erilaisilla pintavahoilla. Kotimaisen omenan voi siis huoletta syödä kuorineen.

Muista myös säilöä omenaa kylmässä! Omenat säilytetään kylmässä, +1–2 asteessa. Omena tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Omenaa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä kuten esimerkiksi appelsiini, kurkku tai porkkana.

  • Vuonna 2020 Suomessa viljeltiin omenaa 308 omenatilalla ja viljelyksessä oli yhteensä 672 hehtaaria.
  • Noin 70 prosenttia omenantuotannosta sijaitsee Ahvenanmaalla.
  • Vuonna 2020 satoa saatiin noin 7,2 miljoonaa kiloa.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Ohje

Ohje

Tiesitkö tätä omenantuotannosta Suomessa?

  • Vuonna 2020 Suomessa viljeltiin omenaa 308 omenatilalla ja viljelyksessä oli yhteensä 672 hehtaaria.
  • Noin 70 prosenttia omenantuotannosta sijaitsee Ahvenanmaalla.
  • Vuonna 2020 satoa saatiin noin 7,2 miljoonaa kiloa.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Omenasta on moneksi – ja kotimaistakin on saatavilla

Kotimainen omena sopii moneen eri käyttötarkoitukseen, kuten leivontaan, säilöntään, hilloiksi, mehuiksi tai vaikka välipalaksi. Omenasta on siis todella moneksi!

Omenasta voi myös valmistaa siideriä kotona ja tiesitkö, että omenan avulla voi painaa kuvioita kankaaseen? Ja ei unohdeta sitä tärkeää eli omenapannukakkua! Reseptin herkulliseen omenapannukakkuun saat täältä.

No, entä vieläkö kotimaisia omenoita saa jostain? Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:n tiedotteen mukaan arvion mukaan Loboa, Aromaa ja muita talvilajikkeita maaliskuuhun asti. Yleisesti kotimaiset omenat tulevat tavallisesti kauppoihin elokuun puolivälissä ja niitä löytää kaupoista ainakin maaliskuulle asti.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kriikuna
(Prunus domestica subsp. insititia)Kriikuna on luumun (Prunus domestica) alalaji.Kriikunalla on hienoinen nukka sinisen hedelmän pinnassa. Hedelmäliha puolestaan on kellanvihreää ja sitä on luumuun verrattuna vähän. Kriikuna on luumua pienempi ja sen kivi on pyöreähkö, kun taas luumun kivi on soikea ja siinä on terävä pää. Kriikunat pysyvät syksyllä pitkään happamina ja muuttuvat makeiksi yleensä vasta ensimmäisen kunnon pakkasyön jälkeen. Jos pakkasta ei tule, niin viimeistäänkin kypsät, maahan pudonneet kriikunat ovat melko makeita ja herkullisia. Siksi sitä käytetäänkin yleensä keitettynä hilloissa ja hyytelöissä. Mehumaijassa voi valmistaa kriikunoista mehua.Hyvin kylminä talvina kriikunapensaat saattavat paleltua ja kuivua. Juuristossa on kuitenkin syksyllä varastoituja ravinteita, ja tavallisesti ne toipuvat keväällä, ja muutamassa vuodessa kasvavat entiselleen tuottaen taas hyvän sadon.Linnut eivät erityisemmin piittaa kriikunoista, mutta ainakin supikoirat ja mäyrät syövät niitä.Uskotaan, että kriikunoita on viljelty jo antiikin ajan Damaskoksessa. On pystytty todistamaan, että roomalaiset toivat sen mukanaan Englantiin, sillä sieltä on löydetty arkeologisissa kaivauksissa kriikunoiden jäännöksiä. Englantilaiset puolestaan veivät kasvin Amerikkaan.Kriikunan ja myös luumun tuholaisina Suomessa esiintyy luumukirvaa (Hyalopterus pruni) ja luumunäkämäpunkkia (Eriophyes similis).Katso mitä kriikunasta sanotaan Puutarha.netin Kasvikortistossa - siellä myös kuvia kriikunasta!Puutarha.netin Keskustelupalstalla sivutaan luumu-ketjussa myös kriikunaa...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton