TAKAISIN

Herkulliset tatit - Herkkutatti

Päivitetty: 4.1.2021

Herkkutatti on kuusi- ja sekametsien asukki

Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään nyt ja syyskuussa.

Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.

Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.

mushroom-3091314_1920
Jos kesä on lämpöinen, niin tatit ovat jo heti nuorena toukkien suosiossa. Varsinkin suuriksi ehtineet herkkutatit ovat mitä luultavimmin täynnä toukkia. Silloin katse kannattaa kääntää nuorempiin tatteihin. Kaiken lisäksi herkkutatit ovat nopeakasvuisia. Niitä saattaa jopa löytää ryppäissä, mutta enemmin herkkutatti on kuin yksinäinen ratsastaja.

Tatit ovat maukkaita herkkusieniä

Näitä herkkutatteja on enemmänkin. Koivun-, tammen- ja männynherkkutatti. Erottelemaan ei kannata herkkutatteja alkaa, kaikki ovat todella maukkaita ruokasieniä. Tosin nämä eri herkkutatit voidaan erotella sen perusteella, minkä puulajin joukossa ne kasvavat, sillä ne eivät tosiaan kasva muualla kuin oman isäntäpuulajinsa maastossa.

Yleistä herkkutatilla on, että nuorena se on kova ja se pehmenee vanhetessaan. Leikatussa sienessä on mukavan uhkea sienen tuoksu.

Tatin jalka muistuttaa tynnyriä, on tukeva ja paksu. Väriltään vaaleahko ja vaaleamman ruskea kuin lakin väritys. Kun sienen poimii käteen, jalka tuntuu kuhmuiselta. Tatin jalan leikkauspinta on valkoinen kuin puhdas lumi. Heti lakin alta alkaa jalassa verkkokuvio. Herkkutatin lakki saattaa olla halkaisijaltaan jopa 25 cm. Toisaalta nuorella sienellä lakki saattaa olla huvittavan pieni jalkaan nähden. Kun tatin lakki on saavuttanut täyden mittansa, sieni on todennäköisesti jo täynnä toukkia vanhuudesta pehmeä. Väriltään tatti voi olla ruskean eri sävyissä, sateella tahmainen ja kiiltävä, kuivalla ilmalla ei kiillä tai kiiltää ihan vähän. Myöskään lakin pinta ei ole tasainen vaan kuhmuinen. Tatin liha on valkeaa eikä leikkauspinta muuta väriään.

Herkkutatin lakin alapuoleinen pillistö on kova, tiheä ja valkeahko. Kun pillistö on vaihtanut värinsä kellertäväksi ja viimein vihertäväksi, tattia ei voi enää käyttää.

Herkkutatti on 3 tähden ruokasieniHerkkutatti on 3 tähden ruokasieni

Tattien valmistus

Syötäväksi kelpaa koko tatti paitsi pillistö, jos se on huonossa kunnossa. Pakastus ja kuivaus käyvät hyvin, suolaaminenkin – tosin tällä tavoin aromit eivät säily. Huuhtelukaan ei juuri ole tarpeen, sateen kastelemat saadaan kuiviksi jättämällä ne huoneeseen kuivumaan.

Kuivatus tapahtuu +40- +45º asteessa. Kuivatuksen viime vaiheessa lämpötilaa nostetaan, mutta lämpötilan on oltava alle +50º astetta siltikin. Tatit leikataan n.½ cm:n paksuisiksi siivuiksi ennen kuivatusta.

Pakastuksessa herkkutatit käsitellään pannulla ilman rasvaa liian kosteuden poistamiseksi. tatin muoto pysyy paremmin pakastuksessa ja sulatuksessa sekä ne vievät vähemmän tilaa pakastimessa. Tattia voi syödä sellaisenaan tai seuraavaan tapaan laitettuna:

Tattien paistaminen - Yrttiset tatit

Tarvitset:
- Margariinia tai voita paistamiseen
- Erilaisia yrttejä kuten minttua, sitruunamelissaa, ruohosipulia, mäkimeiramia yms. tuoreena.
- Pieniä ja kiinteitä herkkutatteja.

Viipaloi tatit ja sulata margariini pannulla. Lisää yrtit ja paista tatit kuten pihvit. Paistamisen jälkeen voit hauduttaa niitä hetken kannen alla.

Mmmm... ja eikun syömään!

Kuivatut herkkutatitKuivatut herkkutatit
Herkullinen ruokasieniHerkullinen ruokasieni

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!