• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kangasrousku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2014
20149_40859.jpg

Kangasrousku

Helppo löytää ja tunnistaa

Kangasrousku on lähinnä mäntymetsässä tavattava asukki ja sitä kasvaa lähes joka puolella. Joskus sitä näkee sekametsissä tai suolla, mutta edellytykset kasvulle antaa mänty.

Kangasrouskut kasvavat ryppäinä tai harvakseltaan, samoilla asuinsijoilla vuodesta vuoteen. Jos kesä on ollut kostea, kannattaa rouskua etsiä mäntykankailta taikka kallioilta, joilla on sammalpeite.

Elo- ja syyskuu ovat parhaita keräysaikoja.

Piparkakkurousku, kangassieni sekä kangasrousku ovat kaikki saman sienen eri nimiä.

Kangasrouskun lakki on väriltään ruskean eri sävyissä. Lakin keskellä on nuorilla sienillä huippu, muuten lakki on alaspäin kupera. Vanhemmalla sienellä lakin reuna nousee ylöspäin ja pyöreys lakista katoaa. Myös selkeä lakin huippu laskeutuu alaspäin. Kangasrouskun lakista tulee myöhemmin laakea, matalan lautasen muotoinen.

Kuivana lakin pinta on tahmean tuntuinen, sateella liukas. Kun lakki halkaistaan, se on valkoinen - ja neste on valkoista. Sienen lakin alareunassa on selvät, erottuvat heltat. Heltat ovat vaaleat; häivähdys ruskeaa niissä voi olla.

Kangasrousku seisoo tukevan jalan päällä. Jalka tulee ontoksi sienen kasvaessa ja se on joko tasaisen paksu tai keskeltä paksuuntunut. Jalka on väriltään vaalea.

Kangasrouskussa on harvoin toukkia, jolloin sitä ei paljon tarvitse putsailla.

Ps. Kangasrouskun pinnalla voi olla vaalea, jauhomainen kerros - ja kun sitä koskee, pintaan jää jälki.

Kangasrousku on siisti ja maukas sieni
Kangasrousku on siisti ja maukas sieni

Kangasrouskun valmistaminen

Kangasrouskusta käytetään ryöppäyksen jälkeen kaikki osat. Rousku on ryöpättävä, kuten kaikki muutkin rouskut. Sientä ei paljon putsailla tarvitse; lakki ja jalka puhdistetaan vain irtoliasta.

Suolauskin onnistuu, mutta sienet on ryöpättävä ennen suolausta. Kun sienet otetaan käyttöön, ne on liotettava kunnolla. Liotusvesikin on vaihdettava pariin kertaan. Keittämällä suolaa ei kannata pois yrittää, sillä keittäminen huonontaa sienen makua ja poistaa ravintoaineita.
Rouskut voi pakastaa ja liian veden saa sienistä pois kuumalla pannulla pyöräyttäen. Ruskistaakin voi, mutta säilyvyys heikkenee silloin.

Kangasrouskuista saa myös pihvejä seuraavalla tavalla:

Grillisienipihvit

- Ryöpättyjä pieneksi hakattuja kangasrouskuja
- Muutama raastettu peruna ja porkkana
- Ruohosipulia tai sipulin varsia
-Sipuli- tai yrttisuolaa
- Soijakastiketta
- Perunajauhoja ripaus
- Soijajauhoja

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja muotoillaan niistä pihvejä, pyöritellään ruisjauhoissa ja paistetaan ruskeaksi laakealla grillipinnalla (ei ritilällä tai paistinpannulla).

Kangasrousku
Kangasrousku
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20211_68031.jpg
Oletko kuullut valkoisesta mansikasta?
Kyllä, luit oikein. Valkoisesta mansikasta. Huolimatta kalpeasta ulkonäöstään, on se kypsänä varsin maukas ja muistuttaa maultaan perinteistä metsämansikkaa.
Bosch Akkuruohonleikkuri
Nyt kannattaa hankkia uusi ruohonleikkuri - kevään kampanja alkoi!
Tasainen, lyhyt ja vehreä nurmikko tekee pihasta näyttävän. Nurmikon leikkuuseen kannattaa ehdottomasti hankkia kunnon ruohonleikkuri, jolla työ käy helposti, tehokkaasti ja hiljaisesti.
20225_78147.jpg
Ajankohtaista
Ruusut toimitetaan kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.
20222_76845.jpg
Kurkistus kevääseen ‒ istuta ihanat pikkusipulit
Vaikka saammekin vielä nauttia ihanista, syksyisistä aurinkopäivistä, niin on aika suunnata katse jo kevättä kohti. Pitkän talven jälkeen pälvipaikoista pilkistelevät, ensimmäisten sipulikukkien vihreät versot ilahduttavat varmasti.
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
20084_10506.jpg
Uutta ilmettä pihaan puutuotteilla
Olet varmaan silloin tällöin pysähtynyt katselemaan pihaasi. Olisiko tänä kesänä aika toteuttaa suunnitelmia ja haaveita? Rakennatpa sitten uutta tai korjaat vanhaa, Finnforestin laajasta piharakentamisen tuoteperheestä löytyy monenlaisia ratkaisuja omatoimirakentajalle.Suunnittele uusi, viihtyisä pihasi huolella ja käytä rohkeasti mielikuvitusta piharakenteiden suunnittelussa! Hauskinta puutarhasuunnitelmassa on se, että saa ideoita yksilöllisiä ratkaisuja – muotoja, materiaaleja, eri korkuisia rakennelmia – juuri sopivaa omaan puutarhaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton