• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kangasrousku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2014
20149_40859.jpg

Kangasrousku

Helppo löytää ja tunnistaa

Kangasrousku on lähinnä mäntymetsässä tavattava asukki ja sitä kasvaa lähes joka puolella. Joskus sitä näkee sekametsissä tai suolla, mutta edellytykset kasvulle antaa mänty.

Kangasrouskut kasvavat ryppäinä tai harvakseltaan, samoilla asuinsijoilla vuodesta vuoteen. Jos kesä on ollut kostea, kannattaa rouskua etsiä mäntykankailta taikka kallioilta, joilla on sammalpeite.

Elo- ja syyskuu ovat parhaita keräysaikoja.

Piparkakkurousku, kangassieni sekä kangasrousku ovat kaikki saman sienen eri nimiä.

Kangasrouskun lakki on väriltään ruskean eri sävyissä. Lakin keskellä on nuorilla sienillä huippu, muuten lakki on alaspäin kupera. Vanhemmalla sienellä lakin reuna nousee ylöspäin ja pyöreys lakista katoaa. Myös selkeä lakin huippu laskeutuu alaspäin. Kangasrouskun lakista tulee myöhemmin laakea, matalan lautasen muotoinen.

Kuivana lakin pinta on tahmean tuntuinen, sateella liukas. Kun lakki halkaistaan, se on valkoinen - ja neste on valkoista. Sienen lakin alareunassa on selvät, erottuvat heltat. Heltat ovat vaaleat; häivähdys ruskeaa niissä voi olla.

Kangasrousku seisoo tukevan jalan päällä. Jalka tulee ontoksi sienen kasvaessa ja se on joko tasaisen paksu tai keskeltä paksuuntunut. Jalka on väriltään vaalea.

Kangasrouskussa on harvoin toukkia, jolloin sitä ei paljon tarvitse putsailla.

Ps. Kangasrouskun pinnalla voi olla vaalea, jauhomainen kerros - ja kun sitä koskee, pintaan jää jälki.

Kangasrousku on siisti ja maukas sieni
Kangasrousku on siisti ja maukas sieni

Kangasrouskun valmistaminen

Kangasrouskusta käytetään ryöppäyksen jälkeen kaikki osat. Rousku on ryöpättävä, kuten kaikki muutkin rouskut. Sientä ei paljon putsailla tarvitse; lakki ja jalka puhdistetaan vain irtoliasta.

Suolauskin onnistuu, mutta sienet on ryöpättävä ennen suolausta. Kun sienet otetaan käyttöön, ne on liotettava kunnolla. Liotusvesikin on vaihdettava pariin kertaan. Keittämällä suolaa ei kannata pois yrittää, sillä keittäminen huonontaa sienen makua ja poistaa ravintoaineita.
Rouskut voi pakastaa ja liian veden saa sienistä pois kuumalla pannulla pyöräyttäen. Ruskistaakin voi, mutta säilyvyys heikkenee silloin.

Kangasrouskuista saa myös pihvejä seuraavalla tavalla:

Grillisienipihvit

- Ryöpättyjä pieneksi hakattuja kangasrouskuja
- Muutama raastettu peruna ja porkkana
- Ruohosipulia tai sipulin varsia
-Sipuli- tai yrttisuolaa
- Soijakastiketta
- Perunajauhoja ripaus
- Soijajauhoja

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja muotoillaan niistä pihvejä, pyöritellään ruisjauhoissa ja paistetaan ruskeaksi laakealla grillipinnalla (ei ritilällä tai paistinpannulla).

Kangasrousku
Kangasrousku
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.
20225_78227.jpg
Yksi- ja monivuotiset kukat puutarhassa
Puutarhassa kasvavat koristekasvit voidaan jakaa karkeasti neljään eri luokkaan: yksivuotiset kukat, monivuotiset kasvit eli perennat, puut ja pensaat. Hyvällä suunnittelulla voit istuttaa pihallesi harmonisen kokonaisuuden, jossa erityyppiset kasvit täydentävät toisiaan.
20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
biojäteastia sisälle
Kerää biojätteet biokeruuastiaan ennen kompostointia
Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Sekajätteeseen heitetty biojäte päätyy jätteenpolttolaitoksiin, kun se erikseen kerättynä olisi kompostoinnin avulla hyödynnettävissä mullaksi, ravinteiksi tai maanparannusaineeksi.
202211_79939.jpg
Korallikanukan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton