• Etusivu
  • Kasvillisuus

Maaliskuun vinkit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2024
20233_62965.jpg

Onko pihassasi noussut jo krookuksia? Jos ei, niin malta vielä hetki. (Kuva: Adobe Stock)

Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.

Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.

Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!

Mullanvaihdon jälkeen huonekasvit kaipaavat hetken rauhaa

Mullanvaihdon jälkeen kasvisi totuttelevat uuteen kasvualustaansa ja herkimmät saattavat kaivata hetken hengähdystauon ennen uutta kasvuunlähtöään. Jos juuret ovat kärsineet liikakastelusta, niin multa kannattaa pitää jonkin aikaa melko kuivana. Vähäisemmässä valossa viihtyvät kasvit kannattaa nyt myös siirtää itäikkunalle suojaan auringon paahteelta. Kasvun kiihtyessä voit aloittaa lisälannoituksen.

Maaliskuussa ihaillaan kasvun voimaa!

  • Istuta talvisäilytyksessä olleet pelargonit kasvun alkaessa uuteen multaan.
  • Lisää huonekasvejasi (ja niitä pelargoneja) pistokkaista. Lue lisää
  • Kylvä orvokin siemenet nyt, niin saat kesäkuussa nauttia niiden kukinnasta.
  • Joistakin siemenkylvöistäsi on varmasti jo noussut pieniä taimia. Siirrä itäneet taimet valoisalle ikkunalle ja sumuttele niitä säännöllisesti. Runsaassa valossa taimistasi kasvaa suoria ja tukevia ja korkea ilmankosteus puolestaan edistää kasvua. Pidä kylvös myös sopivan kosteana.
<p data-block-key="092fp">Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)</p>
Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)

Aloitetaan kevättöitä puutarhassa

  • Juuri nyt on hyvä kaataa huonokuntoinen tai liian varjostava pihapuu. Lumi suojaa maanpintaa ja kasvillisuutta ylimääräisiltä ruhjeilta ja routainen maa kestää kolhuja.
  • Siisti lumen, lumiauran ja jänisten vahingoittamat oksat sitä mukaan kuin niitä lumen alta paljastuu.
  • Varmista kevätsuojaus: olethan muistanut suojata nuoret havukasvisi sekä ikivihreät alppiruususi kevätauringolta? Innokkaita kasvuunlähtijöitä voit myös toppuutella lapioimalla lunta perennojen päälle.
  • Levitä puutarhaan kalkkia tai tuhkaa nopeuttamaan jään ja lumen sulamista. Tuhka myös lannoittaa ja kalkitsee.

Lue lisää:

Puun kaataminen
Tuhkan käyttö puutarhassa

  • Sulattele jäätynyttä talouskompostia panemalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri säiliöön.
  • Lapioi lumet kasvihuoneen katolta ja seinustoilta. Tarkista, että rakenteet ovat ehjät.
  • Maalis–huhtikuun vaihteessa ennen kasvuunlähtöä päästään leikkauspuuhiin; nuorimpien taimien kasvatusleikkaukset, omenapuiden hoitoleikkaus, kuusiaidan leikkaus, alasleikkaukset ja uudistamiset pääsevät vauhdilla käyntiin. Tarkista joka lajin kohdalla sille sopiva leikkausajankohta ja -tapa.
  • Muistetaan myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden varhaiskevätruiskutus. Ruiskutus hävittää punkin, kirvan ja kempin talvehtimisasteita.
Ohje

Ohje

Nautitaan upeista kevättalven päivistä

Ulkoilu raittiissa ilmassa ja lintujen laulussa antaa uutta voimaa ja energiaa. Aurinko tuo esiin myös kasvien värit; saa havut vihertämään ja puiden rungot hehkumaan.

Kohta se saa lämmöllään puiden ja pensaiden silmut paisumaan ja rohkeimpien sipulikukkien kärjet nousemaan pintaan.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton