• Etusivu
  • Kasvillisuus

Maaliskuun vinkit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.02.2011Päivitetty 04.03.2024
20233_62965.jpg

Onko pihassasi noussut jo krookuksia? Jos ei, niin malta vielä hetki. (Kuva: Adobe Stock)

Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.

Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.

Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!

Mullanvaihdon jälkeen huonekasvit kaipaavat hetken rauhaa

Mullanvaihdon jälkeen kasvisi totuttelevat uuteen kasvualustaansa ja herkimmät saattavat kaivata hetken hengähdystauon ennen uutta kasvuunlähtöään. Jos juuret ovat kärsineet liikakastelusta, niin multa kannattaa pitää jonkin aikaa melko kuivana. Vähäisemmässä valossa viihtyvät kasvit kannattaa nyt myös siirtää itäikkunalle suojaan auringon paahteelta. Kasvun kiihtyessä voit aloittaa lisälannoituksen.

Maaliskuussa ihaillaan kasvun voimaa!

  • Istuta talvisäilytyksessä olleet pelargonit kasvun alkaessa uuteen multaan.
  • Lisää huonekasvejasi (ja niitä pelargoneja) pistokkaista. Lue lisää
  • Kylvä orvokin siemenet nyt, niin saat kesäkuussa nauttia niiden kukinnasta.
  • Joistakin siemenkylvöistäsi on varmasti jo noussut pieniä taimia. Siirrä itäneet taimet valoisalle ikkunalle ja sumuttele niitä säännöllisesti. Runsaassa valossa taimistasi kasvaa suoria ja tukevia ja korkea ilmankosteus puolestaan edistää kasvua. Pidä kylvös myös sopivan kosteana.
<p data-block-key="092fp">Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)</p>
Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)

Aloitetaan kevättöitä puutarhassa

  • Juuri nyt on hyvä kaataa huonokuntoinen tai liian varjostava pihapuu. Lumi suojaa maanpintaa ja kasvillisuutta ylimääräisiltä ruhjeilta ja routainen maa kestää kolhuja.
  • Siisti lumen, lumiauran ja jänisten vahingoittamat oksat sitä mukaan kuin niitä lumen alta paljastuu.
  • Varmista kevätsuojaus: olethan muistanut suojata nuoret havukasvisi sekä ikivihreät alppiruususi kevätauringolta? Innokkaita kasvuunlähtijöitä voit myös toppuutella lapioimalla lunta perennojen päälle.
  • Levitä puutarhaan kalkkia tai tuhkaa nopeuttamaan jään ja lumen sulamista. Tuhka myös lannoittaa ja kalkitsee.

Lue lisää:

Puun kaataminen
Tuhkan käyttö puutarhassa

  • Sulattele jäätynyttä talouskompostia panemalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri säiliöön.
  • Lapioi lumet kasvihuoneen katolta ja seinustoilta. Tarkista, että rakenteet ovat ehjät.
  • Maalis–huhtikuun vaihteessa ennen kasvuunlähtöä päästään leikkauspuuhiin; nuorimpien taimien kasvatusleikkaukset, omenapuiden hoitoleikkaus, kuusiaidan leikkaus, alasleikkaukset ja uudistamiset pääsevät vauhdilla käyntiin. Tarkista joka lajin kohdalla sille sopiva leikkausajankohta ja -tapa.
  • Muistetaan myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden varhaiskevätruiskutus. Ruiskutus hävittää punkin, kirvan ja kempin talvehtimisasteita.
Ohje

Ohje

Nautitaan upeista kevättalven päivistä

Ulkoilu raittiissa ilmassa ja lintujen laulussa antaa uutta voimaa ja energiaa. Aurinko tuo esiin myös kasvien värit; saa havut vihertämään ja puiden rungot hehkumaan.

Kohta se saa lämmöllään puiden ja pensaiden silmut paisumaan ja rohkeimpien sipulikukkien kärjet nousemaan pintaan.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
20232_80935.jpg
Viirivehka (Spathiphyllum)
Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton