TAKAISIN

Maaliskuun vinkit

Päivitetty: 3.3.2023

Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.

Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.

Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!

Onko pihassasi noussut jo krookuksia? Jos ei, niin malta vielä hetki.Onko pihassasi noussut jo krookuksia? Jos ei, niin malta vielä hetki.

Mullanvaihdon jälkeen huonekasvit kaipaavat hetken rauhaa

Mullanvaihdon jälkeen kasvisi totuttelevat uuteen kasvualustaansa ja herkimmät saattavat kaivata hetken hengähdystauon ennen uutta kasvuunlähtöään. Jos juuret ovat kärsineet liikakastelusta, niin multa kannattaa pitää jonkin aikaa melko kuivana. Vähäisemmässä valossa viihtyvät kasvit kannattaa nyt myös siirtää itäikkunalle suojaan auringon paahteelta. Kasvun kiihtyessä voit aloittaa lisälannoituksen.

Kukkalannoitteet

Maaliskuussa ihaillaan kasvun voimaa!

 • Istuta talvisäilytyksessä olleet pelargonit kasvun alkaessa uuteen multaan.
 • Lisää huonekasvejasi (ja niitä pelargoneja) pistokkaista. Lue lisää >>>
 • Kylvä orvokin siemenet nyt, niin saat kesäkuussa nauttia niiden kukinnasta.
 • Joistakin siemenkylvöistäsi on varmasti jo noussut pieniä taimia. Siirrä itäneet taimet valoisalle ikkunalle ja sumuttele niitä säännöllisesti. Runsaassa valossa taimistasi kasvaa suoria ja tukevia ja korkea ilmankosteus puolestaan edistää kasvua. Pidä kylvös myös sopivan kosteana.

Kasvatus siemenistä
Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen!Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen!

Aloitetaan kevättöitä puutarhassa

 • Juuri nyt on hyvä kaataa huonokuntoinen tai liian varjostava pihapuu. Lumi suojaa maanpintaa ja kasvillisuutta ylimääräisiltä ruhjeilta ja routainen maa kestää kolhuja.
 • Siisti lumen, lumiauran ja jänisten vahingoittamat oksat sitä mukaan kuin niitä lumen alta paljastuu.
 • Varmista kevätsuojaus: olethan muistanut suojata nuoret havukasvisi sekä ikivihreät alppiruususi kevätauringolta? Innokkaita kasvuunlähtijöitä voit myös toppuutella lapioimalla lunta perennojen päälle.
 • Levitä puutarhaan kalkkia tai tuhkaa nopeuttamaan jään ja lumen sulamista. Tuhka myös lannoittaa ja kalkitsee.

Lue lisää:
Puun kaataminen
Tuhkan käyttö puutarhassa
 • Sulattele jäätynyttä talouskompostia panemalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri säiliöön.
 • Lapioi lumet kasvihuoneen katolta ja seinustoilta. Tarkista, että rakenteet ovat ehjät.
 • Maalis–huhtikuun vaihteessa ennen kasvuunlähtöä päästään leikkauspuuhiin; nuorimpien taimien kasvatusleikkaukset, omenapuiden hoitoleikkaus, kuusiaidan leikkaus, alasleikkaukset ja uudistamiset pääsevät vauhdilla käyntiin. Tarkista joka lajin kohdalla sille sopiva leikkausajankohta ja -tapa.
 • Muistetaan myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden varhaiskevätruiskutus. Ruiskutus hävittää punkin, kirvan ja kempin talvehtimisasteita.

Lue myös:
Ketjusahalla puun kaatoon
Pensasleikkurilla pensas- tai havuaita siistiksi

Nautitaan upeista kevättalven päivistä

Ulkoilu raittiissa ilmassa ja lintujen laulussa antaa uutta voimaa ja energiaa. Aurinko tuo esiin myös kasvien värit; saa havut vihertämään ja puiden rungot hehkumaan.

Kohta se saa lämmöllään puiden ja pensaiden silmut paisumaan ja rohkeimpien sipulikukkien kärjet nousemaan pintaan.