• Etusivu
  • Kasvillisuus

Helmikuun vinkit puutarhaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 03.02.2025
20226_62396.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.

Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan monilla paikkakunnilla, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista (he, joilla lunta on) – eikä unohdeta ruokkia pikkulintujakaan.

Helmikuussa muistetaan ystäviä ja ilahdutetaan itseämme!

Ystävänpäivänä 14.2. – sekä jokainen muukin päivä – voit ilahduttaa kaveria vaikkapa kauniilla ruukkukukalla, leikkokukkakimpulla, itse tehdyllä kortilla tai puutarhakirjalla.

Muistetaan myös kaikkia nimipäivä- ja syntymäpäiväsankareita. Esimerkiksi leikkokukkatarjonta on näin kevättalvella kaupoissa runsasta. Lue leikkokukkien hoito-ohjeet.

Ihana tulppaanikimppu piristää myös omaa kotiasi ja mieltäsi. Katso tulppaanien hoito-ohjeet

<p data-block-key="89hjm">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Helmikuisessa puutarhassa

Rikotaan nurmikolle tullut jää
Lämpötilojen vaihtelu ja liikkuminen nurmikolla saavat helposti aikaan tiiviin jään nurmikon pintaan. Jään alla ei ole happea, nurmiheinät kärsivät ja tuhosienet viihtyvät. Tilannetta voit helpottaa tekemällä jäähän reikiä rautakangella, hiekoittaa tai levittää tuhkaa.

Tuhkan käyttö puutarhassa

Suojataan kevätauringolta
Ikivihreät kasvit ja puut, havut sekä alppiruusut pitää suojata kevätauringolta, ettei auringon säteet saa niitä haihduttamaan. Ne eivät saa vielä jäätyneestä maasta uutta nestettä tilalle, joten neulaset kellastuvat. Muista suojata myös alppiruusut.

Tärkeä kevätsuojaus

Tiivistetään lunta
Estä myyrien liikettä lumen ja maan välimaastossa tallaamalla lunta puiden ja pensaiden ympäriltä. Pensasaidan vierustat ovat myös tärkeitä alueita, etenkin jos siellä on havaittu myyriä.

Myyrien torjunta

Aloitellaan kevätleikkauksia
Kirsikan, vaahteran, jalopähkinän, koivun, hevoskastanjan ja luumupuun oksien paras leikkuuaika on helmikuussa. Kun kevätaurinko alkaa lämmitellä näiden puiden solukkoa, niin silloin mahlan vuoto alkaa ja siinä vaiheessa ei saa enää leikata.

Näin leikkaat puutarhassa

Muuta muistettavaa
Hiekoita liukas piha ja kunnosta syksyllä huoltamatta jääneet puutarhatyökalut.

Työkalujen huolto

Mitä muuta tehdään helmikuussa?

Valmistaudutaan sisäkasvien mullanvaihtoon
Aurinko herättelee pian myös viherkasvit uuteen kasvukauteen. Onhan siis uutta, muhevaa multaa ja isompia ruukkuja riittävästi? Paras ajankohta mullan vaihdolle on kuun loppupuolella, joten tarpeellisia hankintoja voi jo tehdä. Samalla voisi vaikka hankkia keväisen esikon taikka tulppaanikimpun kotia piristämään.

<p data-block-key="h1qfg">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Aloitetaan taimikasvatus
Kasvattaisimmeko kesäkukat tänä vuonna itse vai kokeilisimmeko yrttien kasvatusta ikkunalaudalla? Siemenluetteloita on nyt saatavilla ja puutarhamyymälöiden valikoimat värikkäimmillään. Siemenkylvön ajankohta vaihtelee lajikkeittain, joten tarkastelehan valikoimaa jo nyt. Taimettumista odotellessa voisikin sitten herkutella itse kasvatetuilla iduilla – jo viikossa saat maistuvaa ja terveellistä naposteltavaa!

Suunnitellaan kesän kasvukautta
Uusi perennaryhmä tai suihkulähdeallas, ruukkuryhmä erilaisista kesäkukista tai kenties ruusuköynnös kiipeämään itse tehtyyn puuporttiin. Unelmia, haaveita ja suunnittelun iloa! Jos tuntuu, etteivät omat taidot riitä, niin kerro toiveesi pihasuunnittelun ammattilaiselle.

Nautitaan talvesta
Vielä pääsemme hiihtämään, luistelemaan tai vaikkapa vaeltamaan lumikengillä. Auringon kimmeltävä heijastus valkoisista hangista lumoaa ulkonaliikkujan ja tarjoaa silmäniloa myös autolla matkustavalle. Ensimmäisinä aurinkoisina helmikuun päivinä on mukava paistaa vaikka makkaraa ulkona ja nauttia kevätauringosta.

Jatketaan pikkulintujen ruokkimista
Keväisenä paistava aurinko saa linnut laulamaan ja liikkumaan, mutta syömistä luminen luonto ei juurikaan tarjoa. Muistetaan siis edelleen täyttää lintulaudat ja ruokinta-automaatit säännöllisesti, niin pienet ystävämme jaksavat ilahduttaa meitä pirteällä laulullaan uuden kasvukauden alkamiseen saakka.

<p data-block-key="sdvdq">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
kasvit
puutarhuri
kevät
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20228_79293.jpg
Lehtipuun lehtien irtoamisen estämiskeinoja? Asiantuntija vastaa
Mitä keinoja on, että kuivatettavan vihdan eli vastan lehdet eivät irtoa, vaan pysyvät kiinni mahdollisimman pitkään? Missä lehtipuussa tai pensaassa lehdet pysyvät paremmin kuin koivussa, kun sen säilöö kuivattamalla talven varalle? Mistä juhannuksen aikoihin leikatun oksan lehtien irtoaminen ylipäätään johtuu?
20175_49318.jpg
Kausikasvit tuovat väriä ja tunnelmaa joka vuosi
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.
20197_59142.jpg
Kesän kypsyessä puutarha hehkuu kaikille aisteille
Puutarha näyttää parhaat puolensa kesän kypsyessä ja iltojen hämärtyessä. Paitsi että se tarjoaa silmäniloa, sitä voi kuunnella ja tunnustella, haistella ja maistella.
Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
20116_26878.jpg
Tee puutarhastasi perhospuutarha
Komeita ritariperhosia, täpläsiipisiä neitoperhosia, herkän kauniita lanttuperhosia ja monia muita perhoslajeja voit houkutella puutarhaasi oikeilla kasvivalinnoilla. Perhoset kiittävät puutarhuria pölyttämällä kasvillisuutta ja tuovat iloa jo pelkällä olemassaolollaan!Monet perhoslajit ovat vähentyneet perinnemaisemien harvinaistuessa, koska yleensä juuri ketojen ja niittyjen kukkaset houkuttelevat perhosia. Perhospuutarhoilla voidaan auttaa siis myös uhanalaisten perhoslajien säilymistä. Puutarhassa voi auttaa myös kasvilajien säilymistä, jos sinne valitaan luonnonkasveja ja erityisesti harvinaistuneita lajeja.Voit tutustua tarkemmin kasveihin Kasvikortistossa!
Ruusu talvella.jpg
Varmista kasvien menestyminen ‒ lue vinkit tästä
Pohjoisen puhuri ja maan routaantuminen saattavat helposti koitua kohtaloksi monille herkimmille kasvilajeille sekä Keski-Euroopassa jalostetuille kasvikannoille. Kovina talvina tututkin kasvimme saattavat olla vaarassa. Miten sitten voisimme auttaa niitä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton