• Etusivu
  • Kasvillisuus

Maaliskuun vinkit

Tiina Painokallio
Päivitetty 04.04.2025
20233_62965.jpg

Onko pihassasi noussut jo krookuksia? Jos ei, niin malta vielä hetki. (Kuva: Adobe Stock)

Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.

Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.

Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!

Mullanvaihdon jälkeen huonekasvit kaipaavat hetken rauhaa

Mullanvaihdon jälkeen kasvisi totuttelevat uuteen kasvualustaansa ja herkimmät saattavat kaivata hetken hengähdystauon ennen uutta kasvuunlähtöään. Jos juuret ovat kärsineet liikakastelusta, niin multa kannattaa pitää jonkin aikaa melko kuivana. Vähäisemmässä valossa viihtyvät kasvit kannattaa nyt myös siirtää itäikkunalle suojaan auringon paahteelta. Kasvun kiihtyessä voit aloittaa lisälannoituksen.

Maaliskuussa ihaillaan kasvun voimaa!

  • Istuta talvisäilytyksessä olleet pelargonit kasvun alkaessa uuteen multaan.
  • Lisää huonekasvejasi (ja niitä pelargoneja) pistokkaista. Lue lisää
  • Kylvä orvokin siemenet nyt, niin saat kesäkuussa nauttia niiden kukinnasta.
  • Joistakin siemenkylvöistäsi on varmasti jo noussut pieniä taimia. Siirrä itäneet taimet valoisalle ikkunalle ja sumuttele niitä säännöllisesti. Runsaassa valossa taimistasi kasvaa suoria ja tukevia ja korkea ilmankosteus puolestaan edistää kasvua. Pidä kylvös myös sopivan kosteana.
<p data-block-key="092fp">Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)</p>
Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)

Aloitetaan kevättöitä puutarhassa

  • Juuri nyt on hyvä kaataa huonokuntoinen tai liian varjostava pihapuu. Lumi suojaa maanpintaa ja kasvillisuutta ylimääräisiltä ruhjeilta ja routainen maa kestää kolhuja.
  • Siisti lumen, lumiauran ja jänisten vahingoittamat oksat sitä mukaan kuin niitä lumen alta paljastuu.
  • Varmista kevätsuojaus: olethan muistanut suojata nuoret havukasvisi sekä ikivihreät alppiruususi kevätauringolta? Innokkaita kasvuunlähtijöitä voit myös toppuutella lapioimalla lunta perennojen päälle.
  • Levitä puutarhaan kalkkia tai tuhkaa nopeuttamaan jään ja lumen sulamista. Tuhka myös lannoittaa ja kalkitsee.

Lue lisää:

Puun kaataminen
Tuhkan käyttö puutarhassa

  • Sulattele jäätynyttä talouskompostia panemalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri säiliöön.
  • Lapioi lumet kasvihuoneen katolta ja seinustoilta. Tarkista, että rakenteet ovat ehjät.
  • Maalis–huhtikuun vaihteessa ennen kasvuunlähtöä päästään leikkauspuuhiin; nuorimpien taimien kasvatusleikkaukset, omenapuiden hoitoleikkaus, kuusiaidan leikkaus, alasleikkaukset ja uudistamiset pääsevät vauhdilla käyntiin. Tarkista joka lajin kohdalla sille sopiva leikkausajankohta ja -tapa.
  • Muistetaan myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden varhaiskevätruiskutus. Ruiskutus hävittää punkin, kirvan ja kempin talvehtimisasteita.
Ohje

Ohje

Nautitaan upeista kevättalven päivistä

Ulkoilu raittiissa ilmassa ja lintujen laulussa antaa uutta voimaa ja energiaa. Aurinko tuo esiin myös kasvien värit; saa havut vihertämään ja puiden rungot hehkumaan.

Kohta se saa lämmöllään puiden ja pensaiden silmut paisumaan ja rohkeimpien sipulikukkien kärjet nousemaan pintaan.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73528.jpg
Koska on paras ajankohta vadelmapensaan lyhennysleikkaukselle?
Mihin vuodenaikaan olisi järkevää lyhentää jo loppusyksystä 3‒4 metriseksi venähtäneitä vadelmapensaita? Jos leikkaan syksyllä, ne venähtävät ylipitkiksi taas alkukesästä. Minua myös askarruttaa leikkausajankohdan vaikutus kasvin hyvinvointiin tai satoisuuteen.(Poistan vanhat satoa tuottaneet varret vasta, kun lehdet ovat varisseet maahan. Joskus olen katkonut vanhoja varsia talvellakin, ettei kevääksi jäisi niin paljon puutarhatöitä. Onko tällä vanhojen varsien poistoajankohdalla jotain vaikutusta?)
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20204_64291.jpg
Tällaisia hyönteishotelleja teiltä löytyy, katso kuvat!
Hyönteishotelli voi olla millainen tahansa, toisille siitä muodostuu taideteos!
20232_80934.jpg
Kuusiaidan leikkaaminen
Tuuhea ja hoidettu kuusiaita on ansaitusti omistajansa ylpeydenaihe, johon päästään vain vuosien säännöllisellä työllä. Hoitamaton kuusiaita sen sijaan voi olla kammotus, jonka tuuheuttaminen, nuorentaminen tai uudistaminen alasleikkauksella ei enää onnistu. Hoitoleikkaukset pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Leikkaamisen tarkoituksena on saada kuusiaidasta tuuhea, tasapainoinen ja lumikuormia kestävä silmänilo.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20233_62728.jpg
Hyötykasvien ravinnepuutokset – mitä puutarhasi kaipaa?
Kun keväällä kotipuutarhoissa on käännetty tulevan kasvimaan pohjaa ja tutkittu, miten marjapensaat sekä hedelmäpuut ovat säilyneet talven jäljiltä, on aika lannoittaa maaperä. Ravinnepuutokset eivät vielä näy, koska kasvukausi on aluillaan, mutta jos viime kasvukaudesta jäi mieleen jotakin erityisen poikkeavaa puutarhan kasveissa, kyse voi olla ravinnepuutoksesta. Maa köyhtyy joka vuosi, kun siinä viljellään kasveja. Viljavuustutkimus olisi hyvä teettää omasta maasta ennen puutarhatöitä; kotipuutarhastakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton