TAKAISIN

Amppelikukista kauneimmat

Päivitetty: 15.6.2020

Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle - ja ne näkyvät myös pitemmälle.

Kesäkukkamyymälän amppelivalikoimaaKesäkukkamyymälän amppelivalikoimaa

Istuta amppeliin oma yhdistelmä riippuvia kesäkukkia tai hanki valmis kukka-amppeli. Värikkään kukkaistutuksen saat yhdistämällä 2-3 kasvilajia samaan ruukkuun. Kesäkukkien lisäksi voit istuttaa amppeliin myös yksi- ja monivuotisia köynnöksiä ja kasveja tai vaikka viherkasveja. Kaikkien kasvien ei myöskään tarvitse riippua reunalta alaspäin, vaan käytä myös ylöspäin kohenevaa tai pystykasvuisia lajeja. Muista kuitenkin, että amppelissa kasvit ovat alttiita tuulen tuiverrukselle - vältä siis jäykkävartisten lajien istuttamista.
Leveyttä amppeliisi saat esimerkiksi siniviuhkalla, riippapelargonialla ja riippapetunialla, jonka versot saattavat kasvaa metrinkin pituisiks! Alaspäin riippuvia ja rentovartisia ovat puolestaan monet köynnökset. Yksivuotisten köynnösten ohella esimerkiksi keltaisena kukkiva suikeroalpi (perenna) on kaunis amppelissa. Voit myös laittaa amppeliisi viherkasvin; esimerkiksi rönsylilja, muratti, juorut, aaroninparta tai liisukka ovat mainioita valintoja amppeleihin.

Amppelikasveiksi sopivat:

Amppelidiana (Diascia vigilis) kukkii syyshalloihin saakka. Sen kasvutapa on lamoava ja herkät kukat ovat vaaleanpunaiset ja melko isot, pystyt. Versojen leikkaaminen uudistaa kukintaa. Pitää auringosta tai puolivarjosta ja tuoreesta kasvualustasta.

Amppelirusokki (Bidens ferulifolia) kukkii kullankeltaisin kukin ja viihtyy puolivarjossakin. Se on erittäin helppohoitoinen, eikä sen kukkia tarvitse nyppiä.

AmppelidianaAmppelidiana

Keltakukkainen huovinkukka (Sanvitalia procumbens) kestää melko hyvin kylmää, joten kukinta jatkuu syyskuuhun asti, kunhan suuri vedentarve huomioidaan.
 

AmppelirusokkiAmppelirusokki
HuovinkukkaHuovinkukka

Kirjotulikruunu (Lantana camara) on erittäin kestävä kasvi. Samassa kukinnossa on yleensä yhtäaikaa ainakin kahdenvärisiä kukkia. Se viihtyy puolivarjossa ja auringossa, jopa paahteessa - ja sateessa.

Neitobegonia eli karjalanneito (Begonia Tuberhybrida Pendula-ryhmä) sopii parhaiten puolivarjoisalle, tuulensuojaiselle paikalle. Yksinkertaisten tai kerrottujen kukkien väri vaihtelee valkoisesta keltaisen, oranssin ja punaisen sävyihin. Pitää tasaisesta kastelusta ja lannoittamisesta sekä kuihtuneiden kukkien poistamisesta. Kasvi on hallanarka.

KirjotulikruunuKirjotulikruunu
KarjalanneitoKarjalanneito
KeijunmekkoKeijunmekko

Amppelin lisäksi säleikköön sopiva keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineus) viihtyy erinomaisesti puolivarjoisalla kasvupaikalla. Keijunmekon etuja on sen huikea kasvunopeus (2-3 m!) sekä se, ettei se tarvitse erillistä tukea, vaan kietoutuu omin versoin tuen ympärille.
 

Lumihiutale (Sutera cordata ’Snowflake’) on kiitollinen kukkija ja laiskalle kukkien ystävälle hyvä vaihtoehto, koska sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Lumihiutale on parhaimmillaan aurinkoisella paikalla kasvaen upeaksi ja muhkeaksi palloksi. Se kestää paahdettakin, mikäli tasaisesta kastelusta huolehditaan. Kääntele tarvittaessa lumihiutaletta, jotta valoa tulisi tasaisesti kaikille sivuille. Alkuperäisten valkokukkaisten lumihiutaleiden ohella on saatavilla niin sinistä kuin vaaleanpunaistakin lumihiutaletta - sekä isokukallista, valkoista lumihiutaletta. Kukkii pitkälle syksyyn!

LumihiutaleLumihiutale

Kokonaan mehevän vihreä murattivillakko (Delairea odorata) on voimakaskasvuinen ja pitkäversoinen (n. 50 cm) amppelikasvi, joka sopii puolivarjoon tai varjoon. Versot kestävät leikkaamista. Lehdet muistuttavat muratin lehtiä.

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) kiipeilee mielellään pitkin tukea. Oransseissa, keltaisissa, punaisissa tai valkoisissa kukissa on tumma keskusta, musta silmä. Kasvi on nopeakasvuinen, pituutta voi tulla jopa kolme metriä. Köynnös pitää lämpimästä, tuulen- ja sateensuojaisesta paikasta. Viihtyy auringossa ja puolivarjoisassa paikassa, mutta ei kestä paahdetta eikä hallaa. Pidetään kosteana ja lannoitetaan runsaasti.
 

MurattivillakkoMurattivillakko
MustasilmäsusannaMustasilmäsusanna
NukenkauluksiaNukenkauluksia

Nukenkauluksia (Brachyscome iberidifolia) on valkoisena (mm. lajike 'White As White'), siniviolettina ja vaaleanpunaisena. Kukat muistuttavat pienenpieniä päivänkakkaroita ja lehdistö on erittäin siro.

Kasvi ei siedä kuivumista, mutta kestää sadetta ja jaksaa kukkia pitkälle syksyyn, kylmää kavahtamatta. Se on parhaimmillaan puolivarjossa, mutta menestyy ahkeran kastelijan hoidossa myös auringossa.

Iso-Olkikukka (Xerochrysum bracteatum) on paahdetta ja jonkin verran jopa kuivuutta kestävä, aurinkoisen paikan kasvi. Kukat kestävät pitkään, eikä niitä tarvitse nyppiä. Olkikukkaa käytetään myös kuivakukkana.

Petuniat (Petunia) viihtyvät hyvin aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Petunialajikkeet voidaan jakaa suurikukkaisiin ja pienikukkaisiin ryhmiin. Petunioiden värivalikoima kattaa lähes kaikki muut värisävyt paitsi keltaisen ja oranssin. Se kasvaa noin 20–30 cm korkeaksi ja sen versot jopa metrin pituisiksi. Sade saattaa hakata kukat huonoiksi, etenkin kerrannaiskukkaisilla lajikkeilla.

Riippapelargonit (Pelargonium Peltatum-hybr.) kasvattavat 40-60 cm versot. Värejä on runsaasti punaisen eri sävyistä violettiin ja valkoiseen. Riippapelargoniaa on saatavilla niin yksinkertaisin kukin kuin kerrannaiskukkaisenakin. Riippapelargoni ei pidä tuulisesta paikasta, sillä sen versot katkeavat tuulessa helposti. Aurinkoisen ja puolivarjoisen paikan kukka. Kukkavarret poistetaan käsin taittamalla. Kestää hetkellistä kuivuutta.
 

Iso-olkikukkaIso-olkikukka
Petunia "Million Bells" eli MiljoonakelloPetunia "Million Bells" eli Miljoonakello

Siniviuhka (Scaevola aemula) viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla ja kukkii violetein tai valkoisin kukin, melko runsaasti sateisenakin kesänä.

Torenia (Torenia fournieri) on runsaasti läpi kesän kukkiva, mutta tasaista kastelua vaativa kasvi. Kolmisävyiset, torvimaiset kukat ovat sinisen, punavioletin tai valkoisen kirjavat. Ei siedä kylmää.

Verbenoista on sekä pysty- että riippuvaversoisia lajeja. Verbenat eli rautayrtit viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Pitävät runsaasta kastelusta. Vanhojen kukintojen poisto ja latvominen lisäävät haaroittumista.

Verenpisara (Fuchsia) Puolivarjoisen paikan kasvi, joka ei kestä kuivuutta eikä tuulta. Tasainen, runsas kastelu ja lannoitus tarpeen. Erilaisia lajikkeita löytyy lukuisia. Kukkivat kauniimmin syksyllä, kun päivä on lyhyempi.
 

SiniviuhkaSiniviuhka
ToreniaTorenia

Muita kivoja kasveja amppeliin ovat esimerkiksi hopeaputous, (Dichondra argentea), riippalobelia (Lobelia erinus pendula) ja ruusupapu (Phaseolus coccineum) sekä krassit (Tropaeolum).

Amppelissa voi toki kasvattaa myös pystykasvuisempiakin lajeja; esimerkiksi ahkeraliisa ja uudenguineanliisa kasvavavat kauniina pallona! Ne pitävät tasaisesta kastelusta ja kuihtuneiden kukkien poistamisesta, mutta ovat kuitenkin hallanarkoja. Myös orvokkeja, ruusua, begoniaa, neilikoita ja hortensiaa voi kasvattaa amppeleissa.

AhkeraliisaAhkeraliisa
UudenguineanliisaUudenguineanliisa

Amppelikukkien hoito:

Muista tarkistaa ennen kasvien istutusta, että ruukun pohjassa on reikä, josta liika kasteluvesi tai sadevesi pääsee pois. Lannoita kukkia sillon tällöin miedolla lannoitevedellä, ja kastele tarpeen mukaan. Helteisinä päivinä voit joutua kastelemaan kaksikin kertaa. Kukat kukkivat runsaammin, jos nypit kuihtuneet kukat kukkaperineen pois, etteivät kehittyvät siemenet kuluta kasvin voimia. Pienikukalliset kasvit tiputtavat yleensä kukkansa kuihduttuaan, joten niitä ei tarvitse nyppiä.

Kukkien hoitotoiveet vaihtelevat kasvilajeittain. Tutustu siis kasviisi ja tarjoa sille mahdollisimman mukavat oltavat - niin saat nauttia rehevästä kasvusta ja runsaasta kukinnasta pitkälle syksyyn saakka!