TAKAISIN

Kesäkukkavalikoima on parhaimmillaan
Valitse amppelikukista kauneimmat

Päivitetty: 30.6.2022

Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.

Kesäkukkavalikoima on parhaimmillaan.Kesäkukkavalikoima on parhaimmillaan.

Istuta amppeliin oma yhdistelmä riippuvia kesäkukkia tai hanki valmis kukka-amppeli. Värikkään kukkaistutuksen saat yhdistämällä 2–3 kasvilajia samaan ruukkuun. Kesäkukkien lisäksi voit istuttaa amppeliin myös yksi- ja monivuotisia köynnöksiä ja kasveja tai vaikka viherkasveja. Kaikkien kasvien ei myöskään tarvitse riippua reunalta alaspäin, vaan käytä myös ylöspäin kohenevaa tai pystykasvuisia lajeja. Muista kuitenkin, että amppelissa kasvit ovat alttiita tuulen tuiverrukselle – vältä siis jäykkävartisten lajien istuttamista.

Leveyttä amppeliisi saat esimerkiksi siniviuhkalla, riippapelargonialla ja riippapetunialla, jonka versot saattavat kasvaa metrinkin pituisiksi. Alaspäin riippuvia ja rentovartisia ovat puolestaan monet köynnökset. Yksivuotisten köynnösten ohella esimerkiksi keltaisena kukkiva suikeroalpi (perenna) on kaunis amppelissa. Voit myös laittaa amppeliisi viherkasvin; esimerkiksi rönsylilja, muratti, juorut, aaroninparta tai liisukka ovat mainioita valintoja amppeleihin.

Amppelikukkien hoito

Muista tarkistaa ennen kasvien istutusta, että ruukun pohjassa on reikä, josta liika kasteluvesi tai sadevesi pääsee pois. Lannoita kukkia sillon tällöin miedolla lannoitevedellä, ja kastele tarpeen mukaan. Helteisinä päivinä voit joutua kastelemaan kaksikin kertaa. Kukat kukkivat runsaammin, jos nypit kuihtuneet kukat kukkaperineen pois, etteivät kehittyvät siemenet kuluta kasvin voimia. Pienikukalliset kasvit tiputtavat yleensä kukkansa kuihduttuaan, joten niitä ei tarvitse nyppiä.

Kukkien hoitotoiveet vaihtelevat kasvilajeittain. Tutustu siis kasviisi ja tarjoa sille mahdollisimman mukavat oltavat, niin saat nauttia rehevästä kasvusta ja runsaasta kukinnasta pitkälle syksyyn saakka!


Amppelikasveiksi sopivat:

Amppelidiana (Diascia vigilis) kukkii syyshalloihin saakka. Sen kasvutapa on lamoava ja herkät kukat ovat vaaleanpunaiset ja melko isot, pystyt. Versojen leikkaaminen uudistaa kukintaa. Pitää auringosta tai puolivarjosta ja tuoreesta kasvualustasta.

Amppelirusokki (Bidens ferulifolia) kukkii kullankeltaisin kukin ja viihtyy puolivarjossakin. Se on erittäin helppohoitoinen, eikä sen kukkia tarvitse nyppiä.

Keltakukkainen huovinkukka (Sanvitalia procumbens) kestää melko hyvin kylmää, joten kukinta jatkuu syyskuuhun asti, kunhan suuri vedentarve huomioidaan.

Amppelidiana näyttää upealta amppelissa esimerkiksi harmaata lauta-aitaa vasten.Amppelidiana näyttää upealta amppelissa esimerkiksi harmaata lauta-aitaa vasten.
Huovinkukan kukinnasta voi oikealla hoidolla nauttia pitkälle syksyyn.Huovinkukan kukinnasta voi oikealla hoidolla nauttia pitkälle syksyyn.
Keltainen amppelirusokki muiden kukkien seassa.Keltainen amppelirusokki muiden kukkien seassa.

Kirjotulikruunu (Lantana camara) on erittäin kestävä kasvi. Samassa kukinnossa on yleensä yhtäaikaa ainakin kahdenvärisiä kukkia. Se viihtyy puolivarjossa sekä auringossa, jopa paahteessa, ja sateessa.

Neitobegonia eli karjalanneito (Begonia Tuberhybrida Pendula-ryhmä) sopii parhaiten puolivarjoisalle, tuulensuojaiselle paikalle. Yksinkertaisten tai kerrottujen kukkien väri vaihtelee valkoisesta keltaisen, oranssin ja punaisen sävyihin. Pitää tasaisesta kastelusta ja lannoittamisesta sekä kuihtuneiden kukkien poistamisesta. Kasvi on hallanarka.

Amppelin lisäksi säleikköön sopiva keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineus) viihtyy erinomaisesti puolivarjoisalla kasvupaikalla. Keijunmekon etuja on sen huikea kasvunopeus ja koko (2–3 m) sekä se, ettei se tarvitse erillistä tukea, vaan kietoutuu omin versoin tuen ympärille.

Kirjotulikruunu suorastaan loistaa upealla värityksellään.Kirjotulikruunu suorastaan loistaa upealla värityksellään.


 

Karjalanneito on kuin kaunis kukista muodostuva vesiputous.Karjalanneito on kuin kaunis kukista muodostuva vesiputous.
Keijunmekko on varjoisan paikan katseenvangitsija.Keijunmekko on varjoisan paikan katseenvangitsija.

Lumihiutale (Sutera cordata) on kiitollinen kukkija ja laiskalle kukkien ystävälle hyvä vaihtoehto, koska sen kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä pois. Lumihiutale on parhaimmillaan aurinkoisella paikalla, jolloin se kasvaa upeaksi ja muhkeaksi palloksi. Kääntele tarvittaessa lumihiutaletta, jotta valoa tulisi tasaisesti kaikille sivuille. Alkuperäisten valkokukkaisten lumihiutaleiden ohella on saatavilla niin sinistä kuin vaaleanpunaistakin lumihiutaletta sekä isokukallista, valkoista lajiketta. Kukkii pitkälle syksyyn!

Lumihiutale kestää paahdetta, mikäli tasaisesta kastelusta huolehditaan.Lumihiutale kestää paahdetta, mikäli tasaisesta kastelusta huolehditaan.

Kokonaan mehevän vihreä murattivillakko (Delairea odorata) on voimakaskasvuinen ja pitkäversoinen (n. 50 cm) amppelikasvi, joka sopii puolivarjoon tai varjoon. Versot kestävät leikkaamista. Lehdet muistuttavat muratin lehtiä.

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) kiipeilee mielellään pitkin tukea. Oransseissa, keltaisissa, punaisissa tai valkoisissa kukissa on tumma keskusta, musta silmä. Kasvi on nopeakasvuinen, pituutta voi tulla jopa kolme metriä. Köynnös pitää lämpimästä, tuulen- ja sateensuojaisesta paikasta. Viihtyy auringossa ja puolivarjoisassa paikassa, mutta ei kestä paahdetta eikä hallaa. Pidetään kosteana ja lannoitetaan runsaasti.
 

Murattivillakko muistuttaa murattia.Murattivillakko muistuttaa murattia.
Mustasilmäsusanna tykkää kiipeilystä ja kasvaa parhaimmillaan noin kolmen metrin pituiseksi.Mustasilmäsusanna tykkää kiipeilystä ja kasvaa parhaimmillaan noin kolmen metrin pituiseksi.

Nukenkauluksia (Brachyscome iberidifolia) on valkoisena (mm. lajike 'White As White'), siniviolettina ja vaaleanpunaisena. Kukat muistuttavat pienenpieniä päivänkakkaroita ja lehdistö on erittäin siro.

Kasvi ei siedä kuivumista, mutta kestää sadetta ja jaksaa kukkia pitkälle syksyyn, kylmää kavahtamatta. Se on parhaimmillaan puolivarjossa, mutta menestyy ahkeran kastelijan hoidossa myös auringossa.

Nukenkauluksia löytyy eri värisinä.Nukenkauluksia löytyy eri värisinä.
Iso-olkikukan kukkia ei tarvitse nyppiä.Iso-olkikukan kukkia ei tarvitse nyppiä.

Iso-olkikukka (Xerochrysum bracteatum) on paahdetta ja jonkin verran jopa kuivuutta kestävä, aurinkoisen paikan kasvi. Kukat kestävät pitkään, eikä niitä tarvitse nyppiä. Olkikukkaa käytetään myös kuivakukkana.

Petuniat (Petunia) viihtyvät hyvin aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Petunialajikkeet voidaan jakaa suurikukkaisiin ja pienikukkaisiin ryhmiin. Petunioiden värivalikoima kattaa lähes kaikki muut värisävyt paitsi keltaisen ja oranssin. Se kasvaa noin 20–30 cm korkeaksi ja sen versot jopa metrin pituisiksi. Sade saattaa hakata kukat huonoiksi, etenkin kerrannaiskukkaisilla lajikkeilla.

Riippapelargonit (Pelargonium peltatum) kasvattavat 40–60 cm versot. Värejä on runsaasti punaisen eri sävyistä violettiin ja valkoiseen. Riippapelargoniaa on saatavilla niin yksinkertaisin kukin kuin kerrannaiskukkaisenakin. Aurinkoisen ja puolivarjoisen paikan kukka. Riippapelargoni ei pidä tuulisesta paikasta, sillä sen versot katkeavat tuulessa helposti. Kukkavarret poistetaan käsin taittamalla. Kestää hetkellistä kuivuutta.

Petunia on yksi suosituimmista amppelikukista.Petunia on yksi suosituimmista amppelikukista.

Siniviuhka (Scaevola aemula) viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla ja kukkii violetein tai valkoisin kukin, melko runsaasti sateisenakin kesänä.

Torenia (Torenia fournieri) on runsaasti läpi kesän kukkiva, mutta tasaista kastelua vaativa kasvi. Kolmisävyiset, torvimaiset kukat ovat sinisen, punavioletin tai valkoisen kirjavat. Ei siedä kylmää.

Verbenoista on sekä pysty- että riippuvaversoisia lajeja. Verbenat eli rautayrtit viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Pitävät runsaasta kastelusta. Vanhojen kukintojen poisto ja latvominen lisäävät haaroittumista.

Verenpisara (Fuchsia) Puolivarjoisen paikan kasvi, joka ei kestä kuivuutta eikä tuulta. Tasainen, runsas kastelu ja lannoitus tarpeen. Erilaisia lajikkeita löytyy lukuisia. Kukkivat kauniimmin syksyllä, kun päivä on lyhyempi.

Siniviuhka kasvaa viuhkamaisena niin amppelissa kuin ruukussakin.Siniviuhka kasvaa viuhkamaisena niin amppelissa kuin ruukussakin.
Torenia on hieman enemmän hoitoa vaativa koko kesän kukkiva kasvi.Torenia on hieman enemmän hoitoa vaativa koko kesän kukkiva kasvi.

Muita kivoja kasveja amppeliin ovat esimerkiksi hopeaputous, (Dichondra argentea), riippalobelia (Lobelia erinus Pendula-ryhmä) ja ruusupapu (Phaseolus coccineum) sekä krassit (Tropaeolum).

Amppelissa voi toki kasvattaa myös pystykasvuisempiakin lajeja; esimerkiksi ahkeraliisa ja uudenguineanliisa kasvavavat kauniina pallona! Ne pitävät tasaisesta kastelusta ja kuihtuneiden kukkien poistamisesta, mutta ovat kuitenkin hallanarkoja. Myös orvokkeja, ruusua, begoniaa, neilikoita ja hortensiaa voi kasvattaa amppeleissa.

Muun muassa ahkeraliisa sopii oikein hyvin kasvatettavaksi amppelissa.Muun muassa ahkeraliisa sopii oikein hyvin kasvatettavaksi amppelissa.

Lue lisää:

Lisää kuvia ja tietoa kasveista löydät kasvikortistosta.