TAKAISIN

Huhtikuun vinkit

Päivitetty: 30.3.2020

Auringon paisteessa viimeisetkin lumikinokset katoavat ja kimmeltäviä pisaroita tipahtelee rännien reunoilta. Vaikka suomineidon pitkä vartalo onkin yleensä tähän aikaan vuodesta ainakin osittain valkoisessa asussaan, niin paikoin alkavat ainakin jo värikkäät helmat heilumaan!

Ei aikaakaan, kun ensimmäiset kevätkukat nousevat värittämään maisemaa ja viherpeukalot pääsevät toden teolla nauttimaan kevätpuuhistaan. Kevät on ihanaa, valon ja kasvun aikaa – se antaa positiivista voimaa ja saa hymyn kohoamaan huulille.

Tervetuloa huhtikuu!

Monilla pihoilla ovat krookukset jo kasvaneet esiin.Monilla pihoilla ovat krookukset jo kasvaneet esiin.

Herätä nurmikko kevääseen!

Lumien sulamista voit nopeuttaa levittämällä tuhkaa hangelle. Samalla tulet lannoittaneeksi ja kalkinneeksi maata ja kasveja. Nurmikon kuivuttua pääset haravoimaan nurmikkoasi (vie haravointijätteet kompostoriin), levittämään kalkkia – ja myöhemmin myös typpipitoista lannoitetta, mikäli tarve vaatii.

Mikäli nurmikossasi on jääpoltteen aiheuttamia laikkuja, niin raaputa niistä kuiva heinä pois ja kuohkeuta pinta. Tarvittaessa voit lisätä hieman uutta multaa tai turvetta ja kylvää uusia siemeniä. Multaa, turvetta tai hiekkaa voit levittää ohuen kerroksen laajemmallekin alueelle, mikäli maa on liian tiivis ja kova.

Leikkaa, siisti ja suojaa puut, pensaat ja köynnökset

Kevätleikkaus on usein tarpeen ja jopa suotavaakin, eikä taitojaan kannata turhaan epäillä. Reipas mieli, terävät oksasakset ja saha sekä hyvät ohjeet riittävät. Muista kuitenkin jättää runsaasti mahlaa vuotavat puut leikkaamatta keväällä; kirsikka, luumupuu ja koivut leikataan vasta myöhemmin.

Ennen silmujen puhkeamista on tehtävä myös kevätruiskutus – ja nypittävä herukoista äkämäpunkin vioittamat, pallomaiset silmut. Talvisuojauksia ja kevätsuojauksia voi hiljalleen alkaa availemaan, jotta ilmankierto pysyy hyvänä ja juurialue pääsee sulamaan. Talvisuojat voi pian poistaa kokonaan, mutta kevätauringolta suojaamista jatketaan. Uusia taimia voi istuttaa heti, kun lapion saa maahan.

Jos et tiedä vielä mitä haluaisit istuttaa pihaasi, tutustu kasvikortistoomme, josta löydät tietoja yli 1400 kasvista.

Kasvikortisto

Kasvihuone kuntoon

Siivoa ja valmistele myös kasvihuone uutta kasvukautta varten. Kunnosta kasvupedit heti, kun maanpinta on pehmennyt. Pistele multaan itäneitä sipuleita, valkosipulin kynsiä, tillin, persiljan, salaatin ja retiisin siemeniä – harson alla kasvu on nopeaa, eikä lisälämmitystä kaivata. Kelpaa sitten pitkin kevättä hakea tuoretta ja maistuvaa lisuketta ruokapöytään.


Yleistä hyötykasveista

Muut puuhat puutarhassa

Puhdista ja haravoi perennaryhmät, kastele tarvittaessa lämpimällä vedellä kevätkukkasipulien kasvupaikkaa ja alppiruusujen alustaa. Herättele myös kompostisi talviunilta. Aloita daalioiden, freesioiden, gladioluksen ja ruostekukan esikasvatus – ja kylvä yrttejä sisälle pikku ruukkuihin. Olethan myös muistanut herätellä talvehtineet ruukkukukat varastostasi? Huhtikuun lopulla voit sitten ottaa myös siemenperunat itämään valoisaan paikkaan.

Kellot käyvät jo kesäaikaa

Viime viikonloppuna siirrettiin kelloja tunti eteenpäin, kohti kesää. Kellojen siirron perusteluna pidetään energiansäästöä ja valoisan ajan parempaa hyödyntämistä. Monilla ihmisillä ja etenkin eläimillä menee useita päiviäkin aikaa totutella uuteen rytmiin ja aikatauluun. Mutta otetaan tämäkin asia positiivisesti; saammehan tunnin lisäaikaa päivän askareille.

 

Rairuohon tuoksua kevääseen!

Kylvä rairuohoa erilaisiin astioihin, koristele ja nauti raikkaasta vihreydestä. Voit myös piristää kylvöstäsi ripottelemalla mukaan myös vaikka auringonkukan siemeniä, herneitä – tai mitä tahansa muita siemeniä. Voit vaikka yrittää varovasti kaivaa leskenlehden tienpenkalta ja siirtää sen rairuohon joukkoon. Raikas vihreys piristää pääsiäisen jälkeenkin!


Katso tästä ohjeet ruohon kasvattamiseen

Tämäkin pikkukaveri nauttii tuoreesta rairuohosta.Tämäkin pikkukaveri nauttii tuoreesta rairuohosta.
Kylvä ruohonsiemeniä erilaisiin astioihin.Kylvä ruohonsiemeniä erilaisiin astioihin.