• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huhtikuun vinkit pihan ja puutarhan hoitoon

Kevään kevyt aloitus – puutarhan hoito huhtikuussa

Tiina Painokallio
Päivitetty 18.06.2025
20202_62964.jpg

Monilla pihoilla ovat krookukset jo kasvaneet esiin. (Kuva: Pixabay)

Puutarha herää talvihorroksesta, lumikellot ja krookukset aukovat kilpaa nuppujaan. Auringon paisteessa viimeisetkin lumikinokset katoavat ja kimmeltäviä pisaroita tipahtelee rännien reunoilta. Vaikka suomineidon pitkä vartalo onkin yleensä tähän aikaan vuodesta ainakin osittain valkoisessa asussaan, niin paikoin alkavat ainakin jo värikkäät helmat heilumaan.

Ei aikaakaan, kun ensimmäiset kevätkukat nousevat värittämään maisemaa ja viherpeukalot pääsevät toden teolla nauttimaan kevätpuuhistaan. Kevät on ihanaa, valon ja kasvun aikaa – se antaa positiivista voimaa ja saa hymyn kohoamaan huulille. Lisää kevättä puutarhaan ja parvekkeelle tuovat esimerkiksi ihanat orvokit, suloiset lemmikit ja pirteät bellikset. Ne eivät pelkää pikku pakkastakaan.

Tervetuloa huhtikuu!

Herätä nurmikko kevääseen!

Lumien sulamista voit nopeuttaa levittämällä tuhkaa hangelle. Samalla tulet lannoittaneeksija kalkinneeksi maata ja kasveja. Nurmikon kuivuttua pääset haravoimaan nurmikkoasi (vie haravointijätteet kompostoriin), levittämään kalkkia ja myöhemmin myös typpipitoista lannoitetta, mikäli tarve vaatii.

Mikäli nurmikossasi on jääpoltteen aiheuttamia laikkuja, niin raaputa niistä kuiva heinä pois ja kuohkeuta pinta. Tarvittaessa voit lisätä hieman uutta multaa tai turvetta ja kylvää uusia siemeniä. Multaa, turvetta tai hiekkaa voit levittää ohuen kerroksen laajemmallekin alueelle, mikäli maa on liian tiivis ja kova.

Leikkaa, siisti ja suojaa puut, pensaat ja köynnökset

Kevätleikkaus on usein tarpeen ja jopa suotavaakin, eikä taitojaan kannata turhaan epäillä. Reipas mieli, terävät oksasakset ja saha sekä hyvät ohjeet riittävät. Muista kuitenkin jättää runsaasti mahlaa vuotavat puut leikkaamatta keväällä; kirsikka, luumupuu ja koivut leikataan vasta myöhemmin.

Ennen silmujen puhkeamista on tehtävä myös kevätruiskutus ja nypittävä herukoista äkämäpunkin vioittamat, pallomaiset silmut. Talvisuojauksia ja kevätsuojauksia voi hiljalleen alkaa availemaan, jotta ilmankierto pysyy hyvänä ja juurialue pääsee sulamaan. Talvisuojat voi pian poistaa kokonaan, mutta kevätauringolta suojaamista jatketaan. Uusia taimia voi istuttaa heti, kun lapion saa maahan.

Jos et tiedä vielä, mitä haluaisit istuttaa pihaasi, tutustu kasvikortistoomme, josta löydät tietoja yli 1400 kasvista.

Kasvihuone kuntoon

Siivoa ja valmistele myös kasvihuone uutta kasvukautta varten. Kunnosta kasvupedit heti, kun maanpinta on pehmennyt. Pistele multaan itäneitä sipuleita, valkosipulin kynsiä, tillin, persiljan, salaatin ja retiisin siemeniä – harson alla kasvu on nopeaa eikä lisälämmitystä kaivata. Kelpaa sitten pitkin kevättä hakea tuoretta ja maistuvaa lisuketta ruokapöytään.

<p data-block-key="0ntnt">Kevätauringon myötä on aika kaivaa puutarhatyökalut esiin – pienillä teoilla syntyy vehreämpi piha. (Kuva: Pixabay)</p>
Kevätauringon myötä on aika kaivaa puutarhatyökalut esiin – pienillä teoilla syntyy vehreämpi piha. (Kuva: Pixabay)

Muut puuhat puutarhassa

Puhdista ja haravoi perennaryhmät, kastele tarvittaessa lämpimällä vedellä kevätkukkasipulien kasvupaikkaa ja alppiruusujen alustaa. Herättele myös kompostisi talviunilta. Muista myös kukkamukulat: aloita daalioiden, freesioiden, gladioluksen ja ruostekukan esikasvatus, jotta saat ihailla kukintaa myöhemmin kesällä, ja kylvä yrttejä sisälle pikku ruukkuihin. Olethan myös muistanut herätellä talvehtineet ruukkukukat varastostasi? Huhtikuun lopulla voit sitten ottaa myös siemenperunat itämään valoisaan paikkaan. Kirvat ja kempit hyökkäävät tulevanakin kesänä, nyt on oikea aika torjua ne ennakolta kevätruiskutteella.

Rairuohon tuoksua kevääseen!

Kylvä rairuohoa erilaisiin astioihin, koristele ja nauti raikkaasta vihreydestä. Voit myös piristää kylvöstäsi ripottelemalla mukaan myös vaikka auringonkukan siemeniä, herneitä tai mitä tahansa muita siemeniä. Voit vaikka yrittää varovasti kaivaa leskenlehden tienpenkalta ja siirtää sen rairuohon joukkoon. Raikas vihreys piristää pääsiäisen jälkeenkin!

<p data-block-key="qzgff">Suloiset pääsiäispuput tuovat keväistä iloa ja juhlatunnelmaa – symboli uudesta alusta ja toivosta. (Kuva: Pixabay)</p>
Suloiset pääsiäispuput tuovat keväistä iloa ja juhlatunnelmaa – symboli uudesta alusta ja toivosta. (Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20234_81445.jpg
Mikä on paras ajankohta puiden ja pensaiden taimien istutukselle?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
On juuri sopiva hetki säilöä herukoita – pakasta, hilloa tai keitä mehua talven varalle
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.
20233_81246.jpg
Indego robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Nurmikonleikkuu on kaikille tuttua puuhaa. Kesähelteellä pärisevän ruohonleikkurin työntely pitkin pihaa ei kuitenkaan ole kaikkein miellyttävintä tekemistä. Ajan voi onneksi käyttää muuhun robottiruohonleikkurin hoitaessa pihan siistimisen. Hiljainen ja älykäs robottileikkuri pitää nurmikon tasaisen lyhyenä koko kesän.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton