TAKAISIN

Kantarelli, kanttarelli eli keltavahvero
Aluskasvillisuus piilottaa kullankeltaisen kantarellin

Päivitetty: 27.8.2021
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kantarelli eli keltavahvero tunnetaan myös keltasienenä sekä kanttarellina. Ensimmäisistä keltavahveroista voidaan päästä nautiskelemaan jo kesäkuulla, mikäli kosteutta on ollut tarpeeksi. Sen satokausi kestää lokakuulle asti.
Kantarelli, kanttarelli, keltavahvero eli keltasieniKantarelli, kanttarelli, keltavahvero eli keltasieni
Sienen parhaita kasvupaikkoja ovat sekametsät, joissa kasvaa enimmäkseen koivuja sekä muita lehtipuita. Keltavahvero kasvaa useamman kasvukauden samoilla paikoilla, järvien rantamilla sekä saarissa. Kasvu tapahtuu usein ryppäissä, kun yhden sienen löytää, on yleensä kavereita lähellä. Keltavahveroa ei ole helppo löytää, se maastoutuu aluskasvillisuuteen, jolloin tarvitaan salapoliisin kykyjä, jotta se löydetään.

Kantarellin tunnistaminen

Kantarelli on helposti tunnistettava sieni. Se on kokonaisuudessaan väriltään oranssinkeltainen. Suppilomainen lakki voi olla kovinkin mutkainen reunaltaan. Vanhemmalla sienellä lakin reuna taittuu ylöspäin muuttuen terävämmiksi.

Vahverolla näyttää myös olevan heltat, jota ne eivät kuitenkaan ole. Koko sieni on yhtenäinen; siitä ei pysty erottamaan, milloin lakki päättyy ja jalka alkaa.

Keltavahvero eli kantarelliKeltavahvero eli kantarelli

Kantarellin valmistaminen

Keltavahverossa on harvoin toukkia. Se on syötävää vähän vanhempanakin, vaikka sitkeähkö olisikin. Se voidaan pakastaa, kuivata tai syödä tuoreeltaan. Vahverot säilyvät myös jääkaapissa muutaman päivän.

Jos kantarelleja pakastaa, on ne hyvä käyttää kuumalla paistinpannulla (kuivana ilman rasvaa), jotta mikrobi- ja entsyymitoiminnat loppuvat ja tarpeeton neste kiehahtaa pois. Samalla saadaan makuominaisuudet pysymään hyvinä. Jos pakastus on lyhytaikaista, ei edellä mainittu käsittely ole välttämätön.

Kuivaus onnistuu parhaiten, kun sienet pilkotaan tarpeeksi pieniksi palasiksi ja palojen annetaan kuivahtaa miedossa lämmössä. Tämän jälkeen on vuorossa kunnon kuivaus. Kuivattu vahvero voi olla voimakkaan makuinen, joten annostelun tärkeys on muistettava.

Parasta sieni on kuitenkin tuoreena. Kokeile vaikka seuraavaa reseptiä:
Kantarellimuhennos

- 1 sipuli
- 0,5 l puhdistettuja kantarelleja
- 2 rkl margariinia tai voita
- suolaa, pippuria
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1 dl kasvislientä
- 2 dl kermaa

Hienonna sipuli ja kuullota se rasvassa sienten kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele jauhot mukaan ja sekoita. Lisää liemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Keitä muhennosta noin 10 min välillä sekoittaen. Maustetaan lisää tarvittaessa.
chanterelle-mushrooms-999355_1920
Herkullisten ruokasienten aatelia; kullankeltainen keltavahvero eli kantarelli.Herkullisten ruokasienten aatelia; kullankeltainen keltavahvero eli kantarelli.

Kaipaatko lisää tietoa?

Puutarha.netin Keskustelupalstalla käydään aktiivista keskustelua myös sienistä - lue ja kommentoi!

Luonnon antimista löydät luettavaa myös täältä - kuinka hyvin tunnet sienet?
Joskus kantarelli voi olla melko suurikin. Joskus kantarelli voi olla melko suurikin.