• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ison pihan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2022
20224_77974.jpg

Viikon kysymys:
"Tunnun sortuvat pikkupiipertämiseen, vaikka pihaa on täytettävänä aarikaupalla. Mitä vinkkejä voitte antaa ison pihan suunnittelun pohjaksi?"

Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.

Pihan suunnitteluun kannattaa varata aikaa; kuvaa näkymiä, piirrä ja kirjaa omia tarpeitasi ja toiveitasi paperille. Jos epäilet omia taitojasi, niin pihasuunnittelijan tekemä suunnitelma tulee pidemmän päälle edullisemmaksi kuin yrityksen ja erehdyksen kautta rakentunut piha – ja kokonaisuus varmasti myös siistimmäksi, hallitummaksi sekä käytännöllisemmäksi. Pihasuunnittelija ottaa suunnittelun perustaksi paikan kasvuolosuhteet sekä pihan omistajan toiveet. Valmiin pihasuunnitelman pohjalta on helppo ja mukava lähteä sitten omaa tahtiaan rakentamaan unelmiensa kotipuutarhaa!

Vinkkejä isoon puutarhaan

Iso puutarha ei rakennu hetkessä ja tekemistä siellä varmasti riittää. Suunnittele ja toteuta puutarhasi käytettävissä olevan ajan mukaan. Vältä myös turhantarkkuutta, niin saat aikaan näyttävän ja mahdollisimman helppohoitoisen puutarhan!

Aloita isoista pinnoista ja kookkaita kasveista

Suunnittele paikat oleskelulle, hyötypuutarhalle, jätehuollolle jne. tarpeittesi mukaisille tiloille. Aloita puutarhasi rakennustyö pohjatöiden jälkeen nurmialueiden ja pinnoitettujen kulkureittien rakentamisella, Istuta tämän jälkeen pihan puut ja kookkaat pensaat, näköesteet ja rajakasvillisuus.

Tämän jälkeen pihallasi on rajat ja paikat kaikelle tarpeelliselle. Voit siis lähteä suunnittelemaan ja rakentamaan istutuksia:

  • Etene rauhassa; vaikkapa ryhmä tai tietty alue kerrallaan. Toteuta aluksi sisääntulo ja oleskelualue - siirtyen sitten kauemmas rakennuksista.
  • Muodosta istutuksista laajoja kokonaisuuksia ja rajaa alue; näin hoitaminen on helpompaa.
  • Istuta myös yhtä lajia aina useamman taimen ryhmä, niin saat näyttävämmän kasvuston.
  • Valitse etenkin tontin reuna-alueille kookkaita perennoja (voit yhdistää myös pensaita ja puitakin). Isot perennat ovat näyttäviä ja peittävät alleen rikkaruohot.
  • Ajattele isosti; pienet yksityiskohdat hukkuvat maisemaan. Vain oleskelualueen reunoilla ja sisääntulon yhteydessä tms. paikoilla pienet yksityiskohdat kiinnittävät huomion.

Ison pihan rakentaminen käy helposti myös kukkarolle. Muutama vinkki siis myös rahan säästämiseksi:

  • Älä kiirehdi. Istutuksia voit rakentaa ja laajentaa aina tilaisuuden tullen.
  • Kasvata siemenistä. Siemeniä voit ostaa, kerätä itse tai vaihtaa muiden kotipuutarhurien kanssa (esimerkiksi keskustelupalstalta löydät siemenketjuja).
  • Jaa omia kasvejasi. useimmat perennat tarvitsevat jakamista muutaman vuoden välein – jakamalla saat kätevästi uusia taimia. Voit kysyä jakotaimia myös naapuriltasi tai tuttavaltasi!
  • Vaihda taimia. Useissa kunnissa järjestetään vuosittain taimienvaihtopäiviä. Käytä nämä tilaisuudet hyväksesi!
  • Kompostoi kaikki kasvinjätteet, niin saat ilmaiseksi muhevaa ja ravinteikasta multaa ja säästät multa- sekä lannoitekustannuksissa.

Isossa puutarhassa riittää aina tehtävää ja kotipuutarhurilla uusia ideoita toteutettavaksi. Aika ja jaksaminen voivat kuitenkin aina rajoittaa puutarhatöiden tekemistä, joten pyri rakentamaan pihasta mahdollisimman helppohoitoinen. Äläkä kanna turhaa huolta tekemättömistä töistä, vaan rentoudu ja nauti puutarhastasi!

  • Kasvikortistossa on yli 1400 kasvin tiedot sekä runsaasti kuvia.
  • Muistathan, että Puutarha.netin valikosta löydät runsaasti tietoa ja apua!
Ohje

Ohje

Käytä nämä hyödyksesi!

  • Kasvikortistossa on yli 1400 kasvin tiedot sekä runsaasti kuvia.
  • Muistathan, että Puutarha.netin valikosta löydät runsaasti tietoa ja apua!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
20149_40848.jpg
Tunnetko haperot?
Haperot viihtyvät kaikkiallaNämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!
20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
20236_71320.jpg
Boheemit puutarhat ovat monimuotoisia ja helppohoitoisia
Puutarhaharrastuksen merkitys on korostunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Puutarhan luonnonmukaisuus on alkanut kiinnostamaan ja se onkin noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi, kerrotaan Puutarhaliiton tiedotteessa.Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Voikukkien annetaan kukkia eikä rikkaruohoja myrkytetä kulkuväyliltä. Sen sijaan lisätään luonnon biodiversiteettiä ja valitaan puutarhaan tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.Myös Lohjan asuntomessuilla päästiin ihailemaan boheemia puutarhaa. Kuvia kohteesta löydät artikkelin lopusta.
202211_79983.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta? Asiantuntija vastaa
Tehoaako spurtzin luonnonmukainen tuholaistorjunta-aine pihlajanmarjakoihin?
20217_71510.jpg
Luonnonsuojeluliiton vieraslajitalkootoiminta laajenee
Luonnonsuojeluliitto järjestää kaikille avoimia haitallisen vieraskasvilaji jättipalsamin kitkentätalkoita jo kolmatta kesää Jyväskylän, Mikkelin, Kuopion ja Lappeenrannan alueella. Moneen talkookohteeseen on mahdollista mennä kitkemään jättipalsamia myös osana Soolotalkoot-kesäkampanjaa, joka mahdollistaa vieraslajityöhön osallistumisen järjestettyjen tapahtumien lisäksi omalla ajalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton