• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus

Tiina Painokallio
Päivitetty 06.02.2025
20164_46282.jpg

Istutuslaatikon mansikkapenkki siistitty ja porkkanakylvöt harson suojassa.

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet ‒ kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon ‒artikkelisarja, jonka neljännessä osassa kiinnitetään katse hyötypuutarhamme eri osiin.

Miltä hyötypuutarhasi näyttää?

Vaikka varsinainen kotitarveviljelijä et olisikaan, niin puutarhassasi kasvaa melko varmasti myös hedelmäpuita (omena-, luumu-, päärynä-, kirsikka- tms. puita)n sekä marjapensaita (herukat, karviaiset). Myös vadelmaa saattaa pihastasi löytyä (villivadelmaa tai jalostettua?).
Monilla meistä on myös jonkinkokoinen kasvimaa tai peräti kasvihuone.

Vai rakentuuko Sinun hyötypuutarhasi keväisin parvekkeelle tai terassille? Oletko peräti saanut siellä talvetettua pienikasvuisen omenapuun tai vaikka marjapensaan? Parvekkeella pystyy viljelemään miltei mitä vain (vaikka uusia perunoita). Lue lisää marjojen ja hedelmien parvekeviljelystä.

Katsotaanpa ensin niitä kookkaampia hyötykasveja: oletko muistanut hedelmäpuiden ja marjapensaiden hoitoleikkauksen? Säännöllisesti leikkaamalla saat pidettyä ne satoisana ja terveinä. Paras leikkausajankohta on keväällä ennen kasvukauden käynnistymistä, mutta myös sadonkorjuun jälkeen voi hoitoleikkauksia tehdä. Kuolleita, kuivia, vahingoittuneita tai tautisia kasvinosia saa ja kannattaakin aina tarvittaessa poistaa.

Luumu- ja kirsikkapuu eivät juurikaan leikkaamista vaadi, mutta tarvittaessa se tulee tehdä hyvissä ajoin ennen kasvuunlähtöä (ettei lämmön käynnistämä nestevirtaus saa kasvia kuivumaan). Omena- ja päärynäpuiden leikkaamiseen pätevät samat ohjeet. Ohjeet omenapuun leikkaamiseen löydät täältä. Marjapensaille on olemassa myös omat leikkausohjeensa.

Onko kasvimaa kunnossa?

Kunnostitko kasvimaasi jo syksyllä ennen lumen tuloa, vai onko työ vielä edessä? Käy käsiksi kasvimaahan heti, kun se on riittävästi sulanut; muokkaa, lannoita, kalkitse ja lisää uutta kasvualustaa tarpeen mukaan. Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua kasvuturvetta. Kun kasvimaahan on levitetty sekä maanparannusaineet että lannoitteet, maa jyrsitään tai käännetään tarikolla, jotta maa-ainekset sekoittuvat kunnolla.

Miltä muuten mansikkapenkkisi näyttää? Poista penkin ulkopuolelle levinneet rönsytaimet pois (istuta vaikka uusiksi tai vaihtotaimiksi penkkiin - tai amppeliin, ruukkuun, parvekelaatikkoon?), poista kuivat lehdet, mutta varo vahingoittamasta mansikan taimien kasvupistettä. lannoita ja laita penkin reunoille (muovin päälle)jotain katetta estämään rikkaruohojen kasvua.

...ja kasvihuone valmiina kevääseen?

Entä siisteitkö kasvihuoneen syksyllä sadonkorjuun jälkeen? Vai löytyykö sieltä vielä pakkasten kuivaamat ja kuihtuneet kasvit, puutarhakalusteet ja pihalla pyörineet romut ja roinat pikaisesti varastoituna?

Aloita kasvihuoneen tarkastelu kiertämällä se ulkoapäin. Onko talvi rikkonut laseja, repinyt muoveja - onko katto täynnä kariketta ja pinnat liasta harmaat? Korjaa tarvittaessa ja pese pinnat puhtaaksi.

Siirry sitten sisäpuolelle; tyhjennä kasvihuone ylimääräisestä tavarasta, heitä vanhat kasvit pois ja siisti pinnat. Mikäli kasvihuoneessasi on maapohjaiset kasvualustat, niin muokkaa, lannoita ja kalkitse ne kasvimaan tavoin. Pyyhi myös sisäpinnat. Kasvukauden käynnistyessä on mukava päästä sijoittelemaan taimia siistiin ja etukäteen valmisteltuun paikkaan. Mitä kivaa tänä vuonna kasvatat?

Kasvihuone - vaikka parvekkeelle

Enemmän kasveja, runsaammin satoa!

Kaipaisitko lisää satoa tuottavia kasveja? Hyötypuutarhan kasvit vaativat valoa ja lämpöä - sekä tilaa kasvaa. Hyötykasveja ei tarvitse sijoittaa yhdelle alueelle, vaan niitä voi vapaasti istuttaa ympäri tonttia ja osaksi isompia kokonaisuuksia. Kunhan niitä vain pääsee hoitamaan ja tarvittaessa keräämään satoakin.

Useimmat hedelmäpuut hyötyvät ristikkäispölytyksestä, mutta monet lajit selviytyvät myös yksin. Valitse uusi lajike makusi mukaan ja katso että sille jää tilaa kasvaa täyteen kokoonsa. Hedelmäpuita kannattaa istuttaa pihaan myös koristearvonsa takia. Esimerkiksi vapaasti kasvavassa aidanteessa kukkiva hedelmäpuu tulee varmasti huomatuksi.

Miten olisi uusi omenapuu?

Marjapensaita voit myös istuttaa riviin tai ryhmäksi. Ei niitä pakko ole sinne tänne istuttaa yksin, vaan esimerkiksi hedelmäpuun ympärille voi istuttaa vaikka 3 pensaan ryhmän. Kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että satoa pääsee hyvin keräämään.

Herukat ja karviaiset

Hyötykasveja voi istuttaa myös osaksi muita ryhmiä - etenkin, jos niitä kasvattaa lähinnä lintujen ruuaksi. (Rungollisen!) herukkapensaan, ballerinaomenapuun, koristeomenapuun tms. voi istuttaa tuomaan korkeutta isompaan kasviryhmään. Pensasmustikat viihtyvät alppiruusujen ja havujen happamassa kasvualustassa, kuukausimansikat viihtyvät maanpeitekasvina perennaryhmässä ja mesimarjat ihastuttavat kukkapenkin reunalla.

Pienemmän kasvimaan voi perustaa myös istutuslaatikkoon. Se lämpeää keväällä nopeammin ja on yleensä helpommin hoidettavissa. Voit rakentaa kasvimaan myös vaikka käyttämättömänä olevaan hiekkalaatikkoon!

Mikäli tila on todella vähissä, niin monet hyötykasvit menestyvät ihan ruukuissa ja kasvusäkeissäkin. Vihanneksia, juureksia, mausteita ja yrttejä kasvattaa kyllä pienemmälläkin parvekkeella - tai peräti ikkunalaudalla.

<p data-block-key="rzvmm">Terassin lähelle, aurinkoiseen nurkkaan sijoitettu &quot;hyötypuutarha&quot;. Tulee hoidettua ja satoa napsittua!</p>
Terassin lähelle, aurinkoiseen nurkkaan sijoitettu "hyötypuutarha". Tulee hoidettua ja satoa napsittua!
Ohje

Ohje

Lue koko Piha kuntoon -sarja!

Artikkelisarjan toisessa osassa katselemme siis suoraan eteenpäin ja käännämme päätämme vaakasuoraan ympäri; miltä pensaat näyttävät?

Artikkelisarjan muut osat:

OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus (Tämä artikkeli)
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
Puutarhasuunnittelu
Pihasta omannäköinen puutarha
Mietitkö, miten saisit toiveista totta ja pihasta puutarhan, jossa viihdyt ja jossa voit puuhata juuri sitä mitä haluat siellä puuhata? Sinun ei tarvitse jäädä pohdintojesi kanssa yksin. Pihasuunnittelun ammattilainen on kumppanisi, joka suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
202212_62014.jpg
Kaamosaika kukkaruukussa
Suurin osa huonekasveista kaipaa ylimääräistä valoa talven pimeinä aikoina. Tämä aika on lokakuun lopulta helmikuun loppuun.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniat ovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.
20211_68195.jpg
Puutarha-alias - testaa tietosi kesäkukista ja voita lahjakortti
Testaa tietämyksesi Puutarha.netin ja Kodin Kukat Oy:n yhteistyössä laatimassa Puutarha-alias 2:ssa ja osallistu halutessasi arvontaan sekä jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa! Tämä kesäkukkiin liittyvä alias on melko haastava, joten ota tietopankkisi ja ripaus leikkimielisyyttä matkaasi kun aloitat aliaksen.PuutarhaAlias on auki 01.–21.02.2021. Linkkialiakseen löytyy artikkelin lopussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton