• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suomen kauppasienten ehdoton ykkönen: Herkkutatti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2023
20238_59603.jpg

Herkkutatti on kuusi- ja sekametsien asukki. (kuva: Adobe Stock)

Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.

Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.

Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.

Jos kesä on lämpöinen, niin tatit ovat jo heti nuorena toukkien suosiossa. Varsinkin suuriksi ehtineet herkkutatit ovat mitä luultavimmin täynnä toukkia. Silloin katse kannattaa kääntää nuorempiin tatteihin. Kaiken lisäksi herkkutatit ovat nopeakasvuisia. Niitä saattaa jopa löytää ryppäissä, mutta useimmiten herkkutatti on yksinäinen ratsastaja.

Kaikki herkkutattilajikkeet ovat maukkaita ruokasieniä

Herkkutattilajikkeita on enemmänkin kuin yksi. Koivun-, tammen- ja männynherkkutatti ovat kaikki maukkaita ruokasieniä. Ne erotellaan sen perusteella, minkä puulajin joukossa ne kasvavat.

Nuorena herkkutatti on kova. Vanhetessaan se pehmenee. Leikatussa sienessä on mukavan uhkea sienen tuoksu.

Tatin jalka muistuttaa tynnyriä, se on tukeva ja paksu. Väriltään jalka on vaaleahko ja vaaleamman ruskea kuin lakin väritys. Kun sienen poimii käteen, jalka tuntuu kuhmuiselta. Tatin jalan leikkauspinta on valkoinen kuin puhdas lumi. Heti lakin alta alkaa jalassa verkkokuvio.

Herkkutatin lakki saattaa olla halkaisijaltaan jopa 25 cm. Toisaalta nuorella sienellä lakki saattaa olla huvittavan pieni jalkaan nähden. Kun tatin lakki on saavuttanut täyden mittansa, sieni on todennäköisesti jo täynnä toukkia sekä vanhuudesta pehmeä. Tatti voi esiintyä ruskean eri sävyissä, sateella tahmaisena ja kiiltävänä, kuivalla ilmalla ei niin kiiltävänä. Lakin pinta ei ole tasainen, vaan kuhmuinen. Tatin liha on valkeaa eikä leikkauspinta muuta väriään.

Herkkutatin lakin alapuoleinen pillistö on kova, tiheä ja valkeahko. Kun pillistö on vaihtanut värinsä kellertäväksi ja viimein vihertäväksi, tattia ei voi enää käyttää.

Tatit ovat 3 tähden ruokasieniä. (Kuva: Pixabay)
Tatit ovat 3 tähden ruokasieniä. (Kuva: Pixabay)

Tattien valmistus

Syötäväksi kelpaa koko tatti paitsi pillistö, jos se on huonossa kunnossa. Pakastus ja kuivaus käyvät hyvin. Suolaaminenkin onnistuu, mutta silloin aromit eivät säily. Huuhtelukaan ei juuri ole tarpeen. Sateen kastelemat tatit saadaan kuiviksi jättämällä ne huoneeseen kuivumaan.

Kuivatus tapahtuu +40…+45º asteessa. Kuivatuksen viime vaiheessa lämpötilaa nostetaan, mutta lämpötilan on oltava alle +50º astetta. Tatit leikataan noin ½ cm:n paksuisiksi siivuiksi ennen kuivatusta.

Pakastuksessa herkkutatit käsitellään pannulla ilman rasvaa liian kosteuden poistamiseksi. Tatin muoto pysyy paremmin pakastuksessa ja sulatuksessa sekä ne vievät vähemmän tilaa pakastimessa. Tattia voi syödä sellaisenaan tai seuraavaan tapaan laitettuna:

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tattien paistaminen – Yrttiset tatit

Tarvitset:
– Margariinia tai voita paistamiseen.
– Erilaisia yrttejä kuten minttua, sitruunamelissaa, ruohosipulia, mäkimeiramia yms. tuoreena.
– Pieniä ja kiinteitä herkkutatteja.

Viipaloi tatit ja sulata margariini pannulla. Lisää yrtit ja paista tatit kuten pihvit. Paistamisen jälkeen voit hauduttaa niitä hetken kannen alla.

Mmmm... ja eikun syömään!

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netistä löytyy lisää tietoa luonnon antimista ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... Muistatko jokamiehenoikeudet?

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton