• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.09.2024
20236_78660.jpg

Muista, että kylvöajankohdalla on myös merkitystä tuholaisia torjuttaessa. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.

Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Päihitä puutarhan tuholaiset
Luonnonmukainen tuholaistorjunta

Puutarhan tuholaiset

Kirvat
Kirvojen karkottamiseen on monta tapaa, oletko sinä löytänyt hyvän keinon?
Kirvat kiusana: vaihtoehtoiset torjunta-aineet

Liljakukko
Liljakukko on vähän alle sentin pituinen kuoriainen, joka talvehtii maassa.
Liljakukko kiusana

Etanat
Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa.
Etanat ja kotilot – keinoja torjuntaan

Myyrät
Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää.
Myyrien torjunta puutarhassa

Jänikset ja rusakot
Puut ja pensaat on melko helppoa suojata jäniksiltä, koska ne iskevät kasvien maanpäällisiin osiin.
Jänikset, rusakot

Rastaat
Monelle puutarhurille rastas on aikamoinen kiusankappale.
Rastaat kiusana

Lue lisää:
Puutarhan tuholaiset

<p data-block-key="63zbp">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvitautien ja tuholaisten torjunta

Hedelmäpuut
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
Hedelmäpuiden taudit ja tuholaiset

Herneet ja pavut
Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.
Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset

Herukat ja karviaiset
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
Herukoiden ja karviaisten taudit ja tuholaiset

Kurkku ja kurpitsa
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset

Lanttu, nauris, retiisi, kaali
Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.
Lantun, nauriin, retiisin, kaalin taudit ja tuholaiset

Mansikka
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen.
Mansikan taudit ja tuholaiset

Peruna
Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.
Perunan taudit ja tuholaiset

Porkkana
Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, jotka vahingoittavat porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa sato on pilalla.
Porkkanan taudit ja tuholaiset

Sipuli
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
Sipulin taudit ja tuholaiset

Vadelma
Vadelma on parhaimmillaan muhkea ja herkullinen marja. Yleensä ne ovat terveitä, mutta joskus saattaa jokin tauti tai tuholainenkin iskeä.
Vadelman taudit ja tuholaiset

<p data-block-key="0ysmq">Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20219_72569.jpg
Nyt vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa
Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten- kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.‒26.09.21.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20226_77140.jpg
Aitapensaan valinnassa vaihtoehtoja ja reunaehtoja
Haluatko vapaasti kasvavan ja helppohoitoisen aidanteen vai jaksatko leikata ja muotoilla pensasaitaa säännöllisesti? Haluatko kukkivia lehtipensaita vai onko tärkeämpää, että aita toimii tiiviinä näkö-, melu- ja pölysuojana, myös talvella? Kuinka korkea aidan pitää olla? Tarvitaanko piikkistä pensasaitaa estämään asiatonta läpikulkua?
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet: Kuuntele podcast pihasuunnittelusta
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton